KOJI SU UVJETI?

Učiteljica iz Slovenije otišla na eutanaziju u Švicarsku: ‘Popila je gorki napitak pa pojela čokoladicu...‘

Postupak eutanazije u Švicarskoj košta 10.790 franaka, a uvjet je da osoba ima neizlječivu bolest u terminalnoj fazi

Alenka Čurin Janžekovič i suprug Marijan

 Facebook

Alenka Čurin Janžekovič, učiteljica iz Slovenije, preminula je 13. ožujka u Švicarskoj i to na način i u trenutku koji je sama odabrala. Naime, odlučila se za eutanaziju.

‘Popila je gorki napitak, a zatim pojela jednu čokoladicu‘, opisao je za slovenske Novice Alenkine posljednje trenutke njezin suprug Marijan. Obećao joj je da će se nastaviti boriti za legalizaciju eutanazije, baš kao što je i ona činila sve do svoje smrti.

Alenka, rođena 6. srpnja 1957. u Mariboru, bolovala je od nasljedne metaboličke bolesti Morquiova sindroma. Zbog nedostatka enzima njezine su se kosti i hrskavice pomalo raspadale. Tijekom života imala je više od deset operacija, bila je posve ukočena i kretala se vrlo teško pomoću štaka. Bolest koju je imala Alenka vrlo je rijetka i od nje obolijeva tek jedna osoba na sto tisuća.

U intervjuu koji je prije nekoliko godina dala za hrvatske medije kazala je kako niti ona niti njezina sestra nikada ne bi dopustile da bespomoćno leže u krevetu.

‘To je skupo, ali kad se čovjek odluči na to, zna da mora pripremiti novac. Švicarska jedina strancima omogućuje eutanaziju i na tome zarađuje‘, rekla je Alenka.

Postupak eutanazije u Švicarskoj košta 10.790 franaka, a uvjet je da osoba ima neizlječivu bolest u terminalnoj fazi. Kandidati su i oni koji trpe neizdržive bolove te oni s trajnim invaliditetom.

Osim u Švicarskoj, eutanazija je u Europi legalna i u Belgiji, Španjolskoj te Nizozemskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:54