DETALJI UŽASA U BIH

Učenik (13) u BiH ustrijelio profesora, procurio i motiv zločina; Poznati političar: ‘Upucao mi je sina‘

Neslužbeno se doznaje da je riječ o učeniku koji je zbog prilično lošeg vladanja premješten iz jedne u drugu osnovnu školu

Prizor ispred škole u Lukavcu

Nastavnik Osnovne škole Lukavac Grad u Bosni i Hercegovini teško je ozlijeđen u pucnjavi koja se dogodila u srijedu u prostorijama škole, a kako je potvrđeno za portal klix.ba, u njega je pucao maloljetni učenik, kojeg je policija stavila pod nadzor.

Prema dostupnim informacijama, nastavnik je teško ozlijeđen. Kako je potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, nastavnik N. O. hospitaliziran je zbog prostrjelne ozljede vrata i odmah je operiran. Riječ je o sinu istaknutog političara iz redova Stranke demokratske akcije (SDA), Ismeta Osmanovića.

"Istina je, radi se o mom sinu i on je bio profesor engleskog jezika i pomoćnik ravnatelja", rekao je za N1 nekadašnji zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

image

Prizor ispred škole u Lukavcu

Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

Teško ranjen

Rekao je kako su ga liječnici u bolnici u Tuzli izvijestili da mu je sin u stabilnom stanju, iako je teško ranjen. Načelnik Lukavca, Edin Delić, potvrdio je da je učenik stavljen pod kontrolu policije te je odmah priveden u policijsku stanicu. Pronađeno je i oružje kojim je ispalio više metaka u nastavnika.

"Ima ozlijeđenih. Među njima nema djece te molim roditelje da obuzdamo paniku. Počinitelj je maloljetno dijete i odmah je uhićen. Težak dan", napisao je na društvenim mrežama Edin Delić.

Kako piše klix.ba, dječak je pištolj, koji je pripadao njegovom djedu, pronašao na tavanu kuće. Uhićen je i otac 13-godišnjeg dječaka.

image

Prizor ispred škole u Lukavcu

Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

"Otac je osumnjičen za kazneno djelo zanemarivanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika i za kazneno djelo iz članka 72 Zakona o oružju i streljivu Tuzlanskog kantona (Neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje)", kazao je za Klix glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Napadač G. M. učenik je osmog razreda koji je prije izbačen iz te škole zbog lošeg vladanja, prenosi Fokus.ba. Lokalni mediji javljaju da je učenik došao u školu i tražio nastavnika nakon čega je u njega ispalio više metaka.

Kako doznaje Klix.ba, pucnjava je čin osvete zbog izbacivanja iz škole, a svoje je prijetnje taj maloljetnik, rođen 2008. godine, najavio. Na društvenim je mrežama navodno prijetio da će izvršiti pokolj vatrenim oružjem.

image

Škola u Lukavcu

Ahmed Besic/Afp/Profimedia/Ahmed Besic/afp/profimedia

Hitna reakcija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić oglasio se nakon pucnjave u Lukavcu, prenosi Avaz. Nešić je zatražio hitnu reakciju svih nadležnih tijela kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti.

- Ako nismo u stanju zaštititi djecu, koja je svrha našeg obnašanja vlasti? I nije samo u pitanju sektor sigurnosti, sve institucije moraju početi bolje raditi, od državnih razina do lokalnih zajednica. Očito je da atmosfera svađe, konflikta i verbalnog sukoba, koja je stvarana u društvu godinama, uzima danak - izjavio je Nešić.

image

Prizor ispred škole u Lukavcu

Ahmed Besic/Afp/Profimedia/Ahmed Besic/afp/profimedia

Ministar se zapitao što se mora dogoditi da bi se svi trgnuli i shvatili da "klizimo u propast".

- Očigledno je da je potrebna i promjena zakonske regulative u više područja kako bi se spriječile nove tragedije. Iznad svega je potrebno graditi društvo tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja - poručio je Nešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:08