SEKSIZAM U ŠKOLI

Učenicama u godišnjaku fotošopirali odjeću, ali plivačku momčad nisu dirali: ‘Oni su u redu, a mi ne?!‘

Majice i košulje djevojaka moraju potpuno pokrivati ​​ramena te moraju biti skromne, piše u kodeksu odijevanja koji je podijelio javnost
 Ilustracija/Douglas R. Clifford/Zuma Press/Profimedia

Srednja škola u američkoj saveznoj državi Floridi suočava se s brojnim kritikama nakon što je odlučila promijeniti fotografije u školskom godišnjaku - točnije, doradili su portrete 80 učenica "dodavši" im odjeću na prsa i ramena pod izlikom da "majice za djevojke moraju biti skromne, u skladu sa školskim pravilima odijevanja".

No fotografije mladića u godišnjaku ostale su neuređene, iako su mnoge od njih također kršile iste standarde. Digitalne izmjene napravljene su bez dopuštenja učenika, potvrdili su to sami đaci.

Učiteljica koja je koordinirala objavljivanje godišnjaka škole Bartram Trail High School kaže kako je odluku o uređivanju fotografija donijela nakon što je utvrdila da su prekršena pravila odijevanja. Neki učenici sporne promjene nazvali su zabrinjavajućima, a školu su optužili za seksizam, prenosi BBC.

- Dvostruki standardi... Pogledali su naša tijela i zaključili da je pokazivanje kože nešto isključivo seksualno. Ali fotografije plivačkoga tima i druge sportske snimke nisu im smetale, one su im očito u redu, što je stvarno uznemirujuće i neugodno - rekao je 15-godišnji učenik Riley O'Keefe.

Iz škole su objasnili kako se njihova prijašnja politika svodila na uklanjanje svih fotografija koje krše pravila odijevanja, a ovogodišnje uređivanje trebalo je osigurati da svi učenici ipak budu uključeni u godišnjak.

Nakon brojnih kritika, srednja škola Bartram Trail, koja se nalazi u blizini Jacksonvillea i broji 2500 učenika, izvijestila je kako će roditeljima, koje su uznemirile ove promjene, izvršiti povrat novca za godišnjak koji ih je stajao 100 dolara.

Inače, u kodeksu odijevanja za školsku godinu 2020./2021. piše da majice i košulje djevojaka "moraju potpuno pokrivati ​​ramena" te moraju biti "skromne". Nije dopušteno ni pretjerano šminkanje, kao ni nošenje "ekstremnih frizura".

Ova nova pravila u srednjoj školi Bartram Trail izazvala su brojne kontroverze početkom ove godine kad je 31 učenica u samo jednome danu dobila opomenu zbog kršenja kodeksa. Neke djevojke u dobi od 15 i 16 godina rekle su kako su morale otkopčati pulovere i jakne pred profesorima i ostalim učenicima kako bi pokazale da ispod nose majice i grudnjake.

Tad je pokrenuta i internetska peticija kojom se traži izmjena pravila odijevanja koja se, napisano je, "očito temelje na seksualizaciji mladih žena". Potpisalo ju je više od 5000 ljudi.

Američki kodeksi odijevanja često su kritizirani posljednjih godina, a mnogi tvrde kako se isti primjenjuju na način koji sramoti mlade žene i djevojke zbog njihovih tijela. Tako je studija, koju je 2018. godine u Washingtonu, DC, proveo Nacionalni ženski pravni centar, otkrila kako su tamnopute učenice koje imaju bujniju figuru u nesrazmjernoj mjeri meta uznemiravanja.

Adrian Barlett, otac učenice iz škole Bartram Trail, rekao je za lokalne medije kako se brine da bi ovaj incident mogao pogoršati postojeće probleme njegove kćeri s mentalnim zdravljem, samopoštovanjem i percepcijom tijela zbog kojih je djevojka ove godine već bila na bolničkom liječenju.

No ima i roditelja koji podupiru nova pravila.

- Odobravam ovakvo uređivanje fotografija. Ako roditelji kod kuće ne podučavaju kako se kćeri trebaju pristojno odijevati, onda to mora napraviti škola - smatra majka Rachel D'aquin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:09