UHIĆENA NAPADAČICA

Ubojstvo vojnog blogera otkriva slom u Kremlju; ISW: ‘Znate li čiji je to kafić? To mu je upozorenje!‘

Na Telegram kanalima kruži video na kojem se vidi kako specijalne službe upadaju u stan Darje Trepove koja je trenutno jedina osumnjičena za ubojstvo

Tatarski

 /Twitter/afp/telegram

Ruski mediji izvještavaju da je privedena stanovnica Sankt Peterburga koja se sumnjiči za ubojstvo poznatog ruskog vojnog blogera i ratnog dopisnika Vladlena Tatarskog, čije je pravo ime Maksim Fomin.

Nakon što je u kafiću koji je bio navodnom u vlasništvu Jevgenija Prigožina tijekom njegovog predavanja eksplodirala bomba uslijed čega je on poginuo, pojavile se informacije da je uhićena djevojka koja mu je navodno donijela eksplozivnu napravu u obliku kipića.

image

Mjesto eksplozije

Olga Maltseva/Afp

Na Telegram kanalima kruži video na kojem se vidi kako specijalne službe upadaju u stan Darje Trepove koja je trenutno jedina osumnjičena za ubojstvo.

Naime, prema riječima očevidaca, Darja je nakon održanog predavanja u prepunom ruskom kafiću Street Food Bar No 1, prišla Tatarskom i poklonila mu figuricu u kojoj je bila eksplozivna naprava, nakon čega se vratila na svoje mjesto. Pet minuta nakon toga došlo je do eksplozije u kojoj je Tatarski poginuo, a 30 osoba je prevezeno je u bolnicu, od kojih je šestero u kritičnom stanju.

Jedna svjedokinja je kazala da je žena koja se predstavila kao Nastja postavljala pitanja i razmjenjivala primjedbe s Tatarskim.

Svjedokinja, Alisa Smotrova, citirala je Nastjinu izjavu da je napravila kipić blogera, ali da su je čuvari zamolili da je ostavi pred vratima, sumnjajući da bi to mogla biti bomba.

Nastja i Tatarski su se šalili i smijali. Zatim je otišla do vrata, zgrabila bistu i dala je Tatarskom nakon čega je uslijedila eksplozija. Smotrova je opisala ljude koji su trčali u panici, neki ozlijeđeni razbijenim staklom i prekriveni krvlju.

Ako je Tatarski namjerno ubijen, to bi bio drugi atentat na ruskom tlu osobe povezane s ratom u Ukrajini.

Darja Dugina, kći saveznika Vladimira Putina, ubijena je prošlog kolovoza nakon što je eksplozivna naprava detonirala na Toyoti Land Cruiser u kojoj se vozila.

image

Vladlen Tatarsky

Eyepress News/Newscom/Profimedia/Eyepress News/newscom/profimedia

Tatarski, kojeg na aplikaciji Telegram prati više od pola milijuna ljudi, bio je među stotinama sudionika raskošne ceremonije u Kremlju prošlog rujna kojom je proglašena ruska aneksija četiriju djelomično okupiranih regija Ukrajine.

"Pobijedit ćemo sve, sve ćemo pobiti, opljačkat ćemo sve što trebamo. Sve će biti kako mi hoćemo", prikazano je kako je tom prilikom rekao u video snimci.

Iako je podržavao rusku invaziju na Ukrajinu, često je znao i kritizirati neke aspekte ruskog rata.

Kolege proratni ruski blogeri odali su počast Tatarskom.

"Bio je na najžešćim točkama specijalne vojne operacije i uvijek je izlazio živ. Ali rat ga je zatekao u peterburškom kafiću", rekao je Semjon Pegov, koji blogira pod imenom War Gonzo.

Njegovu smrt komentirao je i Jevgenij Prigožin kazavši kako je ‘Bahmut pravno zauzet, te da su na upravnoj zgradi izvjesili zastavu u spomen na Vladlena Tatarskog‘.

U medijima su se u međuvremenu pojavile prve fotografije osumnjičene, a ruske su vlasti kazale da se ubojstvo Tatarskog istražuje kao "ubojstvo visokog profila".

ISW: Ovo je upozorenje Prigožinu

Inače, američki Institut za proučavanje rata u svojoj današnjoj dnevnoj analizi ističe kako bi ubojstvo istaknutog proratnog ruskog vojnog blogera moglo bi otkriti daljnje lomove unutar Kremlja i njegovog unutarnjeg kruga.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova okrivilo je Kijev za napad – koji se dogodio u kafiću u Sankt Peterburgu koji je navodno pripadao financijeru Wagner grupe Jevgeniju Prigožinu – i pohvalilo ruske vojne blogere za njihovo izvještavanje o ratu, “naizgled ignorirajući činjenicu da Fomin i drugi milblogeri rutinski kritiziraju Ministarstvo obrane Rusije i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije”, napisali su analitičari ISW-a.

Također su primijetili da je Prigožin 2. travnja izjavio da ne bi "okrivio kijevski režim" za smrt Fomina i ruske ultranacionalističke ličnosti Darije Dugine, koja je ubijena u kolovozu, sugerirajući da ukrajinski agenti zapravo nisu odgovorni.

"Fominovo ubojstvo u Prigožinovom baru vjerojatno je dio većeg obrasca eskalacije ruskih unutarnjih sukoba u koje su uključeni Prigožin i Wagner. Fomin je prisustvovao još jednom događaju ranije tog dana bez incidenata, pa se čini da je napad namjerno insceniran u prostoru u Prigožinovom vlasništvu.

Savjetnik ukrajinskog predsjedničkog ureda Mihajilo Podoljak izjavio je da je Fominova smrt rezultat antiborbe i političkog natjecanja među ruskim akterima. Neki ruski politički analitičari također su špekulirali da je Prigožin trebao prisustvovati Fominovu događaju, iako za to nema potvrde.

Fominovo ubojstvo možda je bilo zamišljeno kao upozorenje Prigožinu, koji je sve više dovodio u pitanje temeljne teme razgovora Kremlja o ratu u Ukrajini i čak prikriveno signalizirao interes za rusko predsjedništvo, bilo u konkurenciji s Putinom ili kao njegov nasljednik", ističe ISW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:39