ATENTAT

Ubojica novinarke progovorio o detaljima jezivog zločina: ‘Danima smo je pratili pa postavili ‘lijepu bombu‘‘

Vincent Muscat na sudu je priznao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret te se ispričao obitelji ubijene novinarke
Očevid ubojstva novinarke na Malti
 Str/AFP

Vincent Muscat, muškarac koji je priznao ubojstvo poznate malteške novinarke Daphne Caruane Galizie 2017. godine, na sudu je u četvrtak ispričao detalje likvidacije.

Kako je rekao, on i još dva počinitelja danima su pratili novinarku, poznatu po akivizmu i otkrivanju korupcijskih afera na otoku, koristeći se teleskopima i dalekozorima prije nego što su se odlučili postaviti eksploziv pod njen automobil.

Kako podsjeća britanski The Guardian, ubojstvo novinarke izazvalo je golemi skandal na Malti te naposljetku dovelo do ostavke premijera 2019.

Vincent je prvoosumnjičeni, no još sedam muškaraca je bilo uključeno u ubojstvo, od kojih su neki priznali zločin, a drugi su optuženi. Među njima je i nekretninski i energetski tajkun Yorgen Fenech, koji je tvrdio da nije kriv za organizaciju ubojstva, kao i taksist Melvin Theuma koji je priznao da je bio posrednik u logistici iza zločina.

image
Daphne Caruana Galizia
Stringer/AFP

Muscat je također priznao i postao pokajnik. Rekao je da je drugu dvojicu muškaraca, braću Geogra i Alfreda Degiorgia, upoznao uoči parlamentarnih izbora na Malti 2017. godine.

- Alfred Degiorgio prišao mi je i rekao da ima dobar posao za mene. Rekao je da je posao ubiti Galiziju te da ću za to dobiti 150 tisuća eura - kazao je pred brojnim okupljenim članovima novinarkine obitelji, kao i brojnim novinskim izvjestiteljima.

Dodao je kako je prvotno zamišljeno da u zločinu sudjeluju nih trojica, Degiorgiji i on.

- Plan je bio da pratimo njezino kretanje i ustrijelimo je u pravom tranutku. Nakon izbora Theuma nam je dao zeleno svjetlo da nastavimo. Dao nam je trideset tisuća eura predujma u smeđoj vrećici. Novac je bio u apoenima od po pedeset eura. Svatko od nas uzeo je deset tisuća eura i krenuli smo "s poslom". Alfred i ja pratili smo je u Bidniju, selo u kojem je živjela - ispričao je Muscat detalje jezivog ubojstva.

Otkrio je kako su novinarku nadgledali danima, sjedeći na dvije cigle.

- Ponekad sam odlazio po hranu, a kupovali smo i po tri kutije cigareta na dan. Opuške smo bacali u bočicu vode kako ne bismo ostavili traga. Daphne bismo obično promatrali do oko 2 ujutro, dok je bila na svom kauču. Izvorni plan bio je da ju Alfred, s pozicije ispod stabla, ustrijeli dok je kod kuće, a ja bih ga potom evakuirao ukradenim automobilom. No, od toga se odustalo te smo se odlučili za bombu, a to je htio i George jer je bombu lako postaviti usred noći i otići, tiho i s manje panike - ispričao je.

No, pojavio se problem kako nabaviti eksplozivnu napravu. Poveli su raspravu te bombu odlučili nabaviti od Jamieja Velle, koji je kasnije negirao svaku povezanost sa zločinom. Muscat je rekao kako je naprava bila vrlo sofisticirana te mu se činilo da je uvezena.

- Bila je to lijepa bomba - kazao je dodavšu da je imala čelično naličje te složeni uređaj u koji se umeće SIM kartica. Aktivirana je pomoću mobilnog uređaja.

Uoči saslušanja Muscat se ispričao obitelji novinarke, javlja Guardian.

- Priznajem sve optužbe koje mi se stavljaju na teret - rekao je.

Taksist Theuma dobio je pomilovanje države nakon što je u studenom 2019. pristao vlastima otkriti sve što zna o slučaju te sada živi u sigurnoj kući pod policijskom zaštitom. Fenech se nalazi u pritvoru i čeka podizanje optužnice.

Galizica je bila jedna od najvažnijih istraživačkih novinarki i kolumnistica na Malti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:35