POSRNUĆE ŠVEDSKE

U zemlji blagostanja danonoćno odjekuju pucnjevi, a ubojstva izvršavaju - djeca: ‘Ostane im 10.000 eura...‘

Zločine u Švedskoj većinom čine djeca imigranata koja vide da im roditelji nemaju budućnost

Stockholm

 Alex Holland/Imagesource/Profimedia/Alex Holland/imagesource/profimedia

Zemlja blagostanja, napretka i socijalne osjetljivosti u kojoj se takvo nešto čini nemogućim, barem izdaleka. Mnogim švedskim predgrađima ovih mjeseci danju i noću odjekuju pucnjevi - ratuju narkobande. Imaju oko trideset tisuća članova, što je više nego što Švedska ima policajaca. Više je od 50 ubijenih ove godine, više od 140 eksplozija, piše Dnevnik.hr.

Odakle toliki porast nasilja? Ekipa Provjerenog u toj je zemlji odgovore potražila kod policajaca, kriminalista, sociologa, novinara, a razgovarali su i s bivšim osuđenikom, čovjekom s Balkana, koji iz prve ruke govori kako izgleda švedski krimmilje te zašto bande sve češće u svojim prljavim poslovima koriste djecu. I dok neki reperi u toj zemlji glorificiraju kriminal, pa i sami u njemu sudjeluju, nama je pred kameru stao jedan od najvećih švedskih glazbenika, dr. Alban.

U trgovačkom centru na jugu Malmöa usred bijela dana ubijen je 31-godišnji vođa bande Satudarah. Slučaj ima sva obilježja rastućeg švedskog problema o kojem su počeli izvještavati mediji diljem svijeta. Radi se o jednom od stotina obračuna narkobandi. Čine ih većinom potomci imigranata. U atentatu je ranjena slučajna prolaznica, a atentat je izveo 15-godišnjak.

"Izvadili su mu krv poslije ubojstva, on je bio nadrogiran... Znači, on nije znao što radi i dobio je za ubojstvo tri godine u domu", ispričao je Anes.

Sugovornik Provjerenog zna ponešto o tome zašto su u Švedskoj, legendarnoj zemlji blagostanja, vrhunskog besplatnog obrazovanja, humanizma i solidarnosti, neke od najtežih zločina počela činiti djeca.

"Ja dok sam bio u tim vodama, imao sam ljude koji su prodavali za mene, bili su relativno djeca. To su ti koji jedino smiju prodavati, nema kazne za njih", ispričao je Anes.

Priča o bandama u Švedskoj počinje krajem prošlog stoljeća s motorističkim skupinama Hell‘s Angels i Bandidos. Nastavlja se s posthladnoratovskim kriminalnim organizacijama među kojima se posebno ističu južni Slaveni. Ovdašnji kriminalisti i kriminolozi dobro znaju tko su Arkan i Joca Amsterdam. Nova generacija, odgovorna za stotine ubojstava posljednjih godina, više nisu bande stare škole, nego sasvim u duhu 21. stoljeća pomoću mreže.

"Bande imaju hijerarhiju, određena pravila, vodstvo, ime, možda i logo, ali kriminalne mreže sastoje se od međusobno labavo povezanih pojedinaca. Dakle, ili se udružiš s njima da biste počinili konkretno kazneno djelo, a potom se raziđete svatko svojim putem, ili si član jedne kriminalne mreže, ali također i druge, pa i treće. I stalno prelaziš iz jedne u drugu", objasnio je kriminolog Ardavan Khoshnood.

"Njihova se lojalnost brzo mijenja. Jedan dan su prijatelji, drugi dan neprijatelji", dodao je Erik Asberg, zapovjednik policije za južni Malmö.

Raskol u jednom takvom hibridu bande i mreže uzrok je desecima ubojstava koja proteklih mjeseci potresaju velike i male gradove. Organizaciju se naziva Foxtrot, po nadimku vođe - Fox iliti Lisica. Pravo mu je ime Rawa Majid, kurdskog je podrijetla i vjerojatno je pobjegao u Tursku. Sukobio se sa svojom desnom rukom Ismailom Abdoom zvanim Jagoda.

"Pucnjave su postale malo bezobzirnije i nemilosrdnije u posljednje vrijeme. Imali smo incidente u kojima su nevini prolaznici bili pogođeni greškom", istaknuo je Asberg.

Prizori eksplodirale zgrade u gradu Uppsali obišli su svijet. Manje je poznato da je u njoj ubijena majka Ismaila Abdoa Jagode. Stari gangsterski kodovi više ne vrijede.

"Prije je bilo između kriminalaca, imalo je taj neki, kao, ugovor. Znači, ako ja imam problem s tobom, ti samo mene ubiješ. Sad više ne, sad miješaju i obitelji, i očeve, i majke i sve", napomenuo je Anes.

Svoje male vojnike kriminalne mreže počele su pronalaziti u tzv. ranjivim kvartovima. Onima u kojima etnički Šveđani rijetko kupuju ili unajmljuju stan. Onima koje iz desetljeća u desetljeće zapljuskuju sve veći valovi imigranata iz sve daljih, ratovima razorenih zemalja: Bosna, Somalija, Palestina, Sirija, nema kraja.

"Djeca koja odrastaju u tim područjima vide da njihovi roditelji nemaju budućnost. Roditelji su im nezaposleni. Mogu imati zdravstvenih i financijskih problema", napomenuo je sociolog Mikael.

Toj djeci već u osnovnim školama prilaze nekoliko godina stariji regruteri bandi.

"Obećaju im novac, luksuzne satove, luksuzan život, žene", kazao je kriminolog.

"Ovdje u Švedskoj nema zatvora za djecu. Oni dobiju dvije-tri godine u domu za jedno ubojstvo, a on 10.000 eura, ili 5000 eura za ubojstvo. Tako se ovdje najčešće događaju ubojstva koja rade maloljetnici od 14 do 16 godina", ispričao je Anes, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:08