ŽESTOKI NAPAD

U tijeku je jedna od najvećih operacija od početka rata u Ukrajini: Evo zašto su Rusi baš tamo krenuli u ofenzivu

Ukrajinci su evakuirali dijelove grada, ali dio stanovništva ne želi napustiti domove, premda su im rekli da im ove zime neće moći osigurati grijanje

Rušenje ruskog Su-25 kod Avdiivke

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Od 10. listopada traju napadi ruske vojske na grad Avdiivku, tzv. vrata Donecka, ali unatoč velikim naporima, prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW), nisu zabilježili veći prodor.

Zanimljivo je da ovaj pokušaj osvajanja Avdiivke i ruski vojni analitičari smatraju jednom od najvećih ruskih operacija od početka agresije. Rusi prije početka zime, a temperature na tom području mogu već biti ispod ništice, žele polučiti značajniji uspjeh i koliko-toliko kompenzirati neuspjehe na južnom bojištu kod Zaporižja i prema Melitopolju.

Ukrajinska ljetna protuofenziva nije ostvarila očekivanja, ali je ipak rezultirala pomacima na zaporiškom ratištu prema Azovskom moru. A kako su i Ukrajinci prije "zimske stanke" intenzivirali napade na tom području, uglavnom prema važnom strateškom čvorištu Tokmaku, Rusi su napadom na Avdiivku željeli rasteretiti taj dio bojišnice, ali i pokušati udaljiti ukrajinske snage od Donecka koji je i dalje u dometu njihove artiljerije.

image

Rusi ipak nisu uspjeli zauzeti koksaru kao najvažniji strateški objekt u gradu

Anatolii Stepanov/Afp

Avdiivka je, naime, predgrađe Donecka. Unatoč tome Rusi nisu uspjeli, iako su potisnuli ukrajinsku obranu, prema informacijama ISW-a, na 4, 4,5 km, u nakani da okruže Avdiivku i pod kontrolu stave ceste i prugu koja vodi do grada, kako bi im presjekli dostavu ljudstva i oružja.

Nisu uspjeli uzeti ni koksaru u Avdiivku kao najvažniji strateški objekt u gradu koji bi im omogućio da na puškometu imaju sve komunikacijske pravce u okolici. Ukrajinci su evakuirali dijelove grada, ali dio stanovništva ne želi napustiti domove, premda su u Kijevu objavili da ove zime neće moći građanima osigurati grijanje.

Prema ukrajinskim izvorima, iako je na tom dijelu bojišta angažirano mnogo ruskih vojnika i tehnike, ipak moraju paziti da ne oslabe obranu na drugim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:20