UŽIVO: RAT U UKRAJINI

U Rusiji dignut u zrak teretni vlak; Bijela kuća: Ruska ofenziva na istoku Ukrajine je propala

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Eksplozija skladišta streljiva u Pavlohradu

 Twitter

Ključni događaji:

- U Rusiji dignut u zrak teretni vlak koji je prevozio gorivo

- Rusi pogodili skladište streljiva u ukrajinskom gradu Pavlohradu

- U Kijevu oglašen prestanak zračne opasnosti

- Prigožin: Ukrajinska protuofenziva mogla bi se pretvoriti u tragediju za Rusiju

- ISW: ‘Putinova kampanja je neučinkovita jer on prečesto mijenja zapovjednike‘


Bijela kuća: Ruska ofenziva na istoku Ukrajine je propala, izgubili su 20.000 vojnika

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby rekao je da je ruska ofenziva na istoku Ukrajine propala i da njegova zemlja procjenjuje da je oko 20.000 ruskih vojnika ubijeno od prosinca.

Polovina njih je iz privatne vojne grupe Wagner, rekao je Kirby.

Ruska ofenziva na Bahmutu, u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, "zastala" je i "propala", dodao je Kirby.

Procjenjuje se da je 100.000 ruskih vojnika izbačeno iz stroja.

Moskva je posljednjih mjeseci fokusirala svoju invaziju na region Donbasa, posebno na grad Bahmut u Donjecku.

Međutim, smatra se da Bahmut nije u potpunosti zarobljen od strane ruskih snaga - a ukrajinski vojnici su započeli kontraofenzivu na tom području.


Kijev: 34 ranjenih noću na Dnipropetrovsk

Broj ranjenih u ruskim raketiranjima noću na ponedjeljak u području Dnipropetrovska narastao je na 34, objavio je Kijev, no rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njezine snage pogodile sve označene vojne mete - skladišta oružja i tvornice streljiva, prenose agencije.

"Sada je već 34 ranjenih u raketiranjima na oblast Pavlohrad", objavio je guverner Dnipropetrovska Serhij Lisak na Telegramu, prenosi agencija dpa.

Prema ranijim podacima Kijeva ranjenih je bilo 25 u tome gradu na jugoistoku Ukrajine gdje je željezničko čvorište.

Riječ je o drugom masovnom raketoranju koje su ruske snage izvele u tri dana očito u pokušaju Moskve da obnovi svoju zimsku taktiku raketiranja dugometnim raketama u očekivanju planirane ruske protuofenzive, piše agencija Reuters.

Većina ranjenih zadobila je lomove, ozljede nanesene krhotinama ili udisanjem dima jer je raketiranje izazvalo požar u ranim jutarnjim satima.

Dvije žene u dobi od 45 i 55 godine su na intenzivnom odjelu. Troje malodobne djece, među kojima je osmogodišnja djevojčica, ranjeno je.

Lisak je kazao da je požar izbio u industrijskoj zgradi pogođenoj u napadu. Osim toga oštećeno je 19 višekatnica, 25 privatnih kuća, šest škola i vrtića te pet trgovina.

Napada je bilo i u okolici te je u obližnjem selu oštećeno gotovo 40 kuća, rekao je.

Ukrajinske oružane snage priopćile su da je protuzračna obrana presrela 15 od 18 ispaljenih projektila.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je raketiranje noću na ponedjeljak izvedeno na vojne ciljeve. Moskva redovito navodi da gađa vojne, a ne civilne mete.

"Noću, ruske oružane snage izvele su skup raketnih udara visoko preciznim dalekometnih oružjem na ukrajinska vojno-industrijska postrojenja", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Ciljevi napadu su ostvareni... Rad tvrtke koje proizvode streljiva, oružje i vojnu opremu za Ukrajinu prekinut je", dodaje.

Ministarstvo iz Moskve u svome priopćenju u ponedjeljak dodaje da ruske snage nastavljaju napredovati prema Bahmutu, sada posve razorenom istočnom ukrajinskom gradu koji rusija mjesecima pokušava osvojiti.

U petak je Rusija ubila 23 civila u najvećim zračnim raketiranjima koje je izvela u gotovo dva mjeseca.

Od početka vojne agresije na Ukrajinu prije 14 mjeseci Moskva, koja redovito tu invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom", redovito opovrgava navode da gađa civilne mete i civile.


U Rusiji dignut u zrak teretni vlak koji je prevozio gorivo

Zbog eksplozije u zapadnoj ruskoj oblasti Brjansk na granici s Ukrajinom, jedan je teretni vlak iskočio iz tračnica, rekao je lokalni guverner u objavi na društvenim mrežama.

‘Eksplodirala je neidentificirana eksplozivna naprava, uslijed čega je lokomotiva teretnog vlaka iskočila iz tračnica‘, rekao je guverner Brjanska Aleksander Bogomaz na Telegramu.

Dodao je da je vlak prevozio gorivo i građevinski materijal te da nema vijesti o ozlijeđenima.

Snimke podijeljene na društvenim mrežama prikazuju nekoliko vagona cisterni kako leže na boku i tamni dim koji se diže u zrak na mjestu iskakanja, oko 70 km sjeverno od granice s Ukrajinom.

Zasad se ne zna tko je odgovoran za napad.

Inače, od početka invazije na Ukrajinu, došlo je do povećanja incidenata u ruskom željezničkom prometu.

Ruske vlasti uhitile su najmanje 66 Rusa zbog sumnje na sabotažu na željeznici od prošle jeseni, navodi nezavisna ruska internetska stranica Mediazona.


ISW: ‘Putinova kampanja je neučinkovita jer on prečesto mijenja zapovjednike‘

Redovite Putinove promjene vojnih zapovjednika potkopale su sposobnost Moskve da vodi učinkovitu vojnu kampanju u Ukrajini, smatra Institut za proučavanje rata.

Putinovo odugovlačenje da imenuje glavnog zapovjednika invazije imala je ‘kaskadne učinke na rusku vojsku, uključujući stvaranje frakcija, dezorganizaciju zapovjednih struktura i nerealna očekivanja‘, napisao je think tank.

Oklijevanje s početka invazije oko imenovanja glavnog zapovjednika možda je bilo povezano s očekivanjem Moskve da će zauzeti Kijev u roku od nekoliko dana: ‘Putin je vjerojatno želio brzu invaziju proglasiti osobnom geopolitičkom pobjedom.‘

Naknadne promjene su ili ‘zamagljene ili pažljivo najavljene‘ od strane Putina i njegovog Ministarstva obrane ‘kako bi se zaštitili od kritika, proglasili žrtvene jarce za vojne neuspjehe, umirili određene glasove unutar ruskog informacijskog prostora ili udružili napore da ruskoj javnosti marginalne teritorijalne dobitke prikažu kao operativne pobjede.‘

‘Putin često rotira osoblje na državnim položajima kako bi osigurao da nitko ne skupi previše političkog utjecaja i kako bi zadržao potporu među konkurentskim frakcijama. Također rutinski izbjegava izravno otpuštanje dužnosnika i umjesto toga ih privremeno degradira kako bi ih potaknuo da pokušaju ponovno steći njegovu naklonost i zadrže mogućnosti za buduća imenovanja. Redovitost promjena zapovjedništva remeti napore da se formalizira zapovijedanje i kontrola, a povratak prethodno degradiranih zapovjednika (koji su doživjeli veliki neuspjeh) vjerojatno pogoršava probleme s reputacijom Ministarstva obrane, kao i njegovu operativnu učinkovitost‘, stoji u izvješću Instituta za proučavanje rata.


Rusi pogodili skladište streljiva u ukrajinskom gradu Pavlohradu

Ruske snage su raketama pogodile skladišta streljiva u ukrajinskom gradu Pavlohradu, u očitom pokušaju da uspore pripreme Kijeva za dugo očekivanu protuofenzivu, javio je iz Kijeva Guardianov Peter Beaumont nekoliko sati nakon što su se oglasile sirene za zračnu opasnost diljem zemlje.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje sekundarne detonacije i veliki požar na mjestu udara.

Pavlohrad je dva puta pogođen tijekom noći. Među oštećenim ili uništenim zgradama nalazi se industrijska zona, 19 stambenih zgrada i 25 domova, rekao je Mikola Lukašuk, čelnik regionalnog vijeća Dnjepra.

Veličina požara u Pavlogradu sugerira da je Rusija možda pogodila važno skladište oružja, a napad se dogodio nakon nedavnog ukrajinskog napada na skladište nafte u Sevastopolju na Krimu.


Prigožin: Ukrajinska protuofenziva mogla bi se pretvoriti u tragediju za Rusiju

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, upozorio je, u intervjuu s prokremaljskim ratnim dopisnikom Semjonom Pegovom, da bi se očekivana ukrajinska protuofenziva mogla pretvoriti u ‘tragediju za Rusiju‘.

Također se požalio da njegovim borcima nedostaje streljiva. Prigožin, čija skupina već dugo pokušava osvojiti ukrajinski grad Bahmut, predvidio je ukrajinski protunapad sredinom svibnja i rekao da Wagner ima ‘samo 10-15 posto granata koje su im potrebne‘.


U Kijevu oglašen prestanak zračne opasnosti

Vlasti u Kijevu oglasile su prestanak zračne opasnosti nakon što su sirene u ranim jutarnjim satima natjerale stanovnike da požure u skloništa.

Gradska uprava Kijeva je objavila: ‘Zračna uzbuna je gotova! Molimo vas da pratite izvješća i vratite se u sklonište ako se sirena opet oglasi.‘

Ranije su dužnosnici izvijestili da su sustavi protuzračne obrane grada bili aktivni i uspješno oborili 15 od 18 ispaljenih projektila lansiranih iz Rusije.

Podsjećamo, Ukrajina je prije nešto manje od dva tjedna objavila da su sustavi protuzračne obrane Patriot koje je zatražila od svojih saveznika stigli u zemlju.

Kijev je sustave tražio još i prije početka rata, kaže ministar obrane zemlje, Oleksi Reznikov.

"Naše prekrasno nebo postaje sigurnije jer su sustavi protuzračne obrane Patriot stigli u Ukrajinu", rekao je, zahvalivši američkoj, njemačkoj i nizozemskoj vladi što su ih osigurale.

SAD je u listopadu pristao poslati sustave zemlja-zrak, koji mogu gađati zrakoplove, krstareće projektile i balističke projektile kraćeg dometa poput onih koje je Rusija koristila za bombardiranje stambenih područja i ukrajinske električne mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:21