ODBACIO OPTUŽBE

U Poljskoj počinje suđenje zbog špijunaže bivšem zaposleniku Huaweija: ‘Ne postoje dokazi‘

Wang Weijing, koji je u pritvoru od uhićenja, tereti se i za vrbovanje bivšeg agenta poljske tajne službe
Ilustracija
 Jaap Arriens/Ddp Usa/Profimedia

Na sudu u Varšavi u utorak počinje suđenje za špijunažu u kojoj su, prema optužnici, sudjelovali bivši agent poljskih tajnih službi i bivši zaposlenik Huaweija, dok neke europske države razmatraju hoće li izuzeti opremu te kineske grupe iz svojih 5G telekomunikacijskih mreža.

Poljska je uhitila dvojicu muškaraca u siječnju 2019. zbog sumnje da su špijunirali za Kinu, što je ubrzalo međunarodnu raspravu o potencijalnim sigurnosnim rizicima korištenja Huaweijeve opreme u komunikacijskim mrežama, prenosi Reuters.

Huawei je više puta demantirao da vlasti u Pekingu mogu koristiti njegovu opremu za špijunažu, ali SAD vrše pritisak na države da je zabrane. U Europi su to do sada učinile samo Britanija i Švedska.

Poljski tužitelji tvrde da je Wang Weijing (39), kao izvršni direktor Huaweija, više od sedam godina špijunirao za Kinu pokušavajući ojačati sposobnost tvrtke da utječe na poljsku vladu.

Wang, koji je u pritvoru od uhićenja, tereti se i za vrbovanje bivšeg agenta poljske tajne službe koji ga je, kažu tužitelji, obavijestio o načinima utjecaja na zemaljske radio-mreže službi spašavanja i javne sigurnosti.

Poljski optuženik Piotr D. godinama je radio u najvišim dijelovima vlasti, a optužen je da se "nudio kao izvor informacija" u vezi javne uprave.

Obojica osumnjičenih odbacuju sve optužbe. Wangov odvjetnik Bartlomiej Jankowski rekao je da tužitelji nemaju dokaza da je njegov klijent špijunirao. "Ne postoje dokazi da je bilo što protuzakonito", rekao je Reutersu.

Huawei, koji je otpustio Wanga nakon uhićenja, ali mu je pomogao financirati pravne troškove, ustvrdio je u izjavi Reutersu prošlog mjeseca da su njegove aktivnosti "u skladu s najvišim standardima transparentnosti i poštivanja zakona i propisa".

Nedugo zatim su se i oglasili:

- Gospodin Wang Weijing više nije zaposlenik tvrtke Huawei u Poljskoj. Kao i uvijek, potpuno smo transparentni u svim aspektima našeg poslovanja i strogo se pridržavamo zakona u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Poljsku. Vjerujemo da će gospodin Wang dobiti pravedan tretman na poljskim sudovima.

Administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pohvalila je Poljsku zbog uhićenja. U to je vrijeme Varšava pokušavala uvjeriti Sjedinjene Države da pojačaju svoju vojnu prisutnost u Poljskoj.

Vlada premijera Mateusza Morawieckog predložila je prošle godine nacrt zakona koji bi mogao dovesti do isključivanja Huaweija iz izgradnje 5G mreža, ali o prijedlogu još treba raspraviti parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39