FARMER PROTIV DIVA

U Njemačkoj se odvija jedna od ključnih pravosudnih bitaka za budućnost planeta. Evo o čemu se radi

Ako sud presudi proti RWE-a, to bi bio vrlo značajan presedan za budućnost, a buduće bi tužbe mogle biti vrijedne milijarde dolara
Saul Luciano Lliuya
 Guido Kirchner

Zagrijavanje prouzročeno ljudskim faktorom direktno je odgovorno za topljenje ledenjaka te, posljedično, vrlo izglednu prijetnju od poplave u Peruu, pokazalo je najnovije istraživanje, koje bi pak, kako prenosi britanski list Guardian, moglo dodatno utjecati na ključnu presudu u tužbi protiv njemačke energetske kompanije RWE.

Naime, u spomenutom sudskom predmetu, zasad neviđenom u Europi, peruanski poljoprivrednik Saul Luciano Lliuya potražuje na sudu od RWE-a da mu plati troškove mjera zaštite koje je morao poduzeti jer je njegova kuća direktno ugrožena mogućnošću izlijevanja vode iz jezera Palcacocha.

"Komadi ledenjaka mogli bi se srušiti u jezero što bi uzrokovalo veliki poplavni val koji bi uništio moju obiteljsku kuću i mnoge druge kuće u Huarazu. To je neprihvatljiv rizik", rekao je još 2015. godine Lliuya.

U tužbi koju je uložio protiv RWE-a navodi se kako je ta kompanija, kao jedan od povijesno najvećih europskih "proizvođača" stakleničkih plinova (prema istraživanju objavljenom u Climatic Changeu 2013. godine) doprinijela efektu staklenika i topljenju ledenjaka.

U manje od 40 godina, veličina jezera Palcacocha se, zbog topljenja ledenjaka, povećala za osam puta, dok je njegov volumen narastao 30 puta. Lokalne vlasti u gradu Huarazu tvrde kako se suočavaju s ogromnim rizikom od poplave te neprestano proglašavaju izvanredno stanje, a i već su ranije platili životima. Naime, 1941. godine je oko 5000 ljudi poginulo kada su, zbog potresa, veliki komadi leda pali u (tada mnogo manju) Palcacochu.

Sada je tu povezanost i prijetnju o kojoj govori Lliuya potvrdilo i istraživanje objavljeno u Nature Geoscienceu te bi ono, tvrde upućeni, moglo predstavljati ključni dokaz na temelju kojeg bi se velike zagađivače moglo pozivati na odgovornost radi njihova doprinosa klimatskim promjenama.

"Istraživanje pokazuje da je zagrijavanje uzrokovalo povlačenje ledenjaka Palcaraje što je pak povećalo rizik od poplave", tvrdi Rupert Stuart-Smith, glavni autor studije.

U tužbi, koju je sud u Hammu u Njemačkoj prihvatio 2017. godine, Lliuya potražuje 20 tisuća dolara. Roda Verheyen, odvjetnica koja ga zastupa, tvrdi kako je očekivala da će studija "pružiti dokaze koji se mogu koristiti u sudnicama diljem svijeta". Ako sud presudi proti RWE-a, to bi bio vrlo značajan presedan za budućnost, a buduće bi tužbe mogle biti vrijedne milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:10