VASILIJ DUBKOV

U Moskvi uhićen odvjetnik Alekseja Navaljnog! Rusi su izmislili nevjerojatan razlog

Nakon smrti Navaljnog, Dubkov je otpratio njegovu majku u arktičku zatvorsku koloniju u kojoj je 16.veljače preminuo
 Beata Zawrzel/Zuma Press/Profimedia/Beata Zawrzel/zuma Press/profimedia

U Moskvi je navodno uhićen odvjetnik ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, koji je ranije ovog mjeseca umro u zatvoru, javlja BBC.

Prema ruskim medijima, Vasilij Dubkov je priveden zbog ‘kršenja javnog reda‘.

Nakon smrti Navaljnog, Dubkov je otpratio njegovu majku u arktičku zatvorsku koloniju u kojoj je 16. veljače preminuo.

Ruske vlasti još nisu potvrdile uhićenje Dubkova.

Drugi odvjetnici Alekseja Navaljnog, Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Lipster, u listopadu prošle godine su uhićeni pod optužbama za ‘ekstremizam‘.

U siječnju je još jedna odvjetnica oporbenog čelnika, Olga Mikhailova, rekla da je i sama optužena za isti zločin te je odlučila ostati u egzilu.

Ruske vlasti su 2011. godine zabranile organizaciju koju je vodio Navaljni, Zakladu za borbu protiv korupcije, također zbog ‘ekstremizma‘.

Tijelo oporbenog čelnika držale su zatvorske vlasti više od tjedan dana nakon njegove smrti. Njegova majka Ljudmila Navaljna otputovala je u daleki zatvor u kojem je umro kako bi preuzela sinovo tijelo, a u pratnji odvjetnika Dubkova.

Tijelo joj je predano osam dana nakon smrti. Navaljnijeva je majka rekla da su joj vlasti prijetile i da su željeli da njezin sin bude pokopan u tajnosti.

Navaljnijevi saveznici sada kažu da traže mjesto za dizanje javnog spomenika.

Međutim, Navaljnijeva tajnica za tisak, Kira Jarmiš, rekla je danas da je većina pogrebnih mjesta odbila organizirati ceremoniju na svojim prostorima.

- Neki kažu da su im sve prostorije zauzete, neki odbijaju čim se spomene ime Navaljni. Na jednom mjestu nam je izravno rečeno da je pogrebnim agencijama zabranjeno raditi s nama, napisala je Jarmiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 05:10