ŠEF TAJNE SLUŽBE TVRDI

‘U kolovozu nas čeka prekretnica u ratu! Putin? Ima rak, a državni udar u Rusiji već je počeo‘

Šef Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine rekao je da će se prekretnica u rat u Ukrajini dogoditi sredinom kolovoza

Ukrajinski vojnik u tenku

 Yasuyoshi CHIBA/AFP

Šef Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine general bojnik Kirilo Budanov (36) rekao je u razgovoru za Sky News da rat u Ukrajini napreduje toliko dobro da će se prekretnica u sukobu dogoditi sredinom kolovoza, a sam konflikt završiti do kraja godine.

Budanov je dodao i da je u Rusiji već započeo državni udar na predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina te da ovaj boluje od raka.

Budanov radi u mračnom uredu prepunom literature o ratovanju i špijunaži, vreće pune pijeska stavljene su prozore njegova ureda, automatske puške razasute su po podu, a šaržer pun metaka koristi kao uteg za papir.

Iako prilično mlad, Budanov govori precizno poput bitno iskusnijih obavještajaca. Iz Sky Newsa kažu da se tijekom intervjua nasmijao samo jednom te da je rijeko kada pokazao ikakve emocije. Jedan jedini smiješak došao je nakon što je rekao da je "optimističan".

Budanov je predvidio kada će Rusija napasti Ukrajinu, a sad kaže da sluti i kada bi rat koji je počeo 24. veljače mogao završiti.

- Prekretnica će se dogoditi u drugoj polovici kolovoza. Većina vojnih akcija okončat će se do kraja godine. Nakon toga ćemo na svim svojim teritorijima uspostaviti vlast, pa tako i u Donbasu i na Krimu - rekao je Budanov.

Unatoč tome što se sada fokusirala na istočno ukrajinsko bojište, glavni ukrajinski vojni obavještajac kaže da Rusija nije promijenila taktiku te da trpi velike gubitke. Nije htio mnogo govoriti o ukrajinskim žrtvama.

Budanov je rekao da ga ne čudi što se Rusi muče.

- Znamo sve o svome neprijatelju. Za njihove planove doznamo praktički odmah nakon što se finaliziraju - rekao je obavještajac.

- Europa Rusiji vidi kao veliku prijetnji. Boje se njezine agresije. S Rusima se borimo već osam godina i možemo reći da su priče o velikoj ruskoj moći samo mitovi. Nije Rusija toliko jaka. Oni su horda s oružjem - zaključio je Budanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:25