PLAN VEĆ NAPRAVLJEN

U Kijevu, unatoč ratu, kreće obnova; Kličko: ‘Osigurali smo oko 25 milijuna €, bit će u skladu s modernim standardima‘

U ukrajinskoj metropoli pogođeno je ukupno 636 zgrada. Kreće obnova 360 zgrada, polovice svih koje su oštećene tijekom raketiranja

Oštećena zgrada u Kijevu

 Sergei Chuzavkov/AFP

Iako rat u Ukrajini i dalje bjesni, on nije spriječio početak obnove glavnog grada Kijeva. Prva građevina koja će se obnoviti je zgrada na 16 katova u Černobilskoj ulici od čijih su 126 stanova polovica izgorjela u potpunosti, a ostali su pretrpjeli djelomičnu štetu. I to nije sve. Ukrajinci su već napravili planove za rekonstrukciju 360 zgrada za koje su osigurali i potrebna sredstva.

- Tijekom tehničke inspekcije zgrade ustanovili smo da potporne konstrukcije nisu oštećene. Zato zgrada može biti obnovljena - riječi Vitalija Klička, gradonačelnika Kijeva, o radovima u Černobilskoj prenosi Yahoo! News. Kličko je dodao i da su krenuli radovi na uklanjanju pojedinih elemenata strukture, uklanjanja građevinskog otpada i oštećenog namještaja stanovnika. Simultano s tim radovima, u Kijevu rješavaju i projektnu dokumentaciju za projekt renovacije.

- Obnovit će se opskrba plinom i električnom energijom i zgrada će biti izolirana te obnovljena u skladu s modernim standardima - nastavio je Kličko.

Zgrada u Černobilskoj ulici nastradala je prilikom bombardiranja u ožujku. Nakon što ju je pogodio ruski projektil, izbio je požar u kojem su preminule četiri osobe. Uz spomenutu zgradu, krenula je obnova još 11 građevina koje su tijekom raketiranja pretrpjele najveću štetu.

U ukrajinskoj metropoli pogođeno je ukupno 636 zgrada. Za polovicu su pokrenuti planovi obnove, među kojim su 52 obrazovne ustanove, 15 zdravstvenih, 12 kulturnih, pet objekata koji pripadaju socijalnoj skrbi, 89 stambeno-komunalnih zgrada i 196 rezidencijalnih.

Kako bi financirali radove, iz Kijeva su izvukli 600 milijuna grivnja, oko 144 milijuna kuna, iz gradskog fonda za rekonstrukciju zgrada, a još će 200 milijuna grivnja, 48 milijuna kuna, osigurati državne institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:13