DVA VIRUSA

U Izraelu zabilježen prvi slučaj ‘flurone‘: Rodilja u Izraelu oboljela istovremeno od covida i gripe

Liječnici procjenjuju da su i mnogi drugi pacijenti oboljeli od obje bolesti, ali to nisu znali jer im bolest nije dijagnosticirana

Trudnica u bolnici; ilustracija

 Martin Bureau/AFP

Izrael je zabilježio prvi slučaj takozvane 'flurone' - istovremene infekcije koronavirusom i virusom gripe, piše Ynetnews.

Dvostruka infekcija prvi put je otkrivena kod žene koja je ovog tjedna rodila u medicinskom centru Rabin u Petah Tikvi. Kako kažu iz bolnice, mlada majka, koja nije cijepljena ni protiv jednog virusa, osjeća se dobro i očekuje se da će uskoro biti otpuštena iz bolnice.

Ministarstvo zdravstva još uvijek ispituje ovaj slučaj. Simptomi su za ženu bili relativno blagi, a tek treba utvrditi uzrokuje li kombinacija dvaju virusa teža oboljenja.

Zdravstveni dužnosnici procjenjuju da su mnogi drugi pacijenti također oboljeli od obje bolesti, ali to nisu znali jer im bolesti nisu dijagnosticirane.

'Lani nismo svjedočili slučajevima gripe među trudnicama i rodiljama', rekao je prof. Arnon Vizhnitser, specijalist opstetricije i ginekologije i ravnatelj ginekološkog odjela.

'Danas viđamo slučajeve istovremene zaraze koronavirusom i gripom. Sve češće viđamo trudnice s gripom. Definitivno je veliki izazov kad na porod dođe žena s temperaturom, a ti ne znaš je li to koronavirus ili gripa, pa ih zoveš isto. Obje su bolesti respiratorne.'

Vizhnitser je istaknuo da pacijentica liječena u njegovoj bolnici nije doživjela nikakve posebno teške simptome.

'Dijagnosticirani su joj gripa i koronavirus čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovno provjerili', rekao je. 'To su slične bolesti; virusne su i uzrokuju poteškoće s disanjem jer obje napadaju gornje dišne ​​puteve.'

U međuvremenu, Izrael bi se mogao suočiti s nadolazećom epidemijom gripe jer su bolnice izvijestile o zaprimanju 1.849 pacijenata s komplikacijama zbog te bolesti tijekom prošlog tjedna, prema podacima koje je u srijedu objavio Centar za kontrolu bolesti (CDC) Ministarstva zdravlja.

Među hospitaliziranima je 605 djece i 124 trudnice i rodilje.

Većina pacijenata oboljela je od virusa gripe A podtip A/H3 koji je uključen u cjepivo protiv gripe koje se daje u Izraelu ove zime.

Virus gripe može izazvati čitav niz teških simptoma, uključujući upalu pluća i razne druge respiratorne komplikacije, miokarditis (upalu srčanog mišića) i smrt.

Ministarstvo zdravstva pozvalo je javnost na cijepljenje protiv gripe. Cjepivo protiv gripe može se dati zajedno s cjepivom protiv koronavirusa ili bilo kad nakon njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:17