EPIDEMIJA POSUSTAJE

U Hercegovini broj zaraženih i hospitaliziranih pada, ali uz najveći broj preminulih u ovom valu

Epidemija pokazuje znakove posustajanja, a nastavnici i roditelji traže potpuno normaliziranje odvijanja nastave

Bolnički covid odjel/Ilustracija

 Jack Guez/AFP

Osam osoba preminulo je u posljednja 24 sata u covid bolnici u Mostaru, što je najveći broj smrtnih ishoda u ovome valu epidemije, koja pokazuje znakove posustajanja na području Hercegovine, gdje nastavnici i roditelji traže potpuno normaliziranje odvijanja nastave.

Prema podacima Kriznog stožera, šest pacijenata preminulo je iz Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru, te po jedan iz županija sa sjedištem u Širokom Brijegu i Livnu.

U covid bolnici u Mostaru trenutačno se liječi 89 bolesnika, od kojih je osam spojeno na respiratore, dok je troje na potpori kisikom. Testiranjem u Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru otkriveno je 157 novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Posljednjih dana se u Hercegovini nastavlja pad broja novozaraženih od koronavirusa te hospitaliziranih osoba.

Zajedno s time nastavnici i roditelji srednjih škola u Širokome Brijegu pokrenuli su inicijativu za vraćanje obrazovnoga procesa u normalno stanje. Od prošle prošle godine školski sati su skraćeni, kao i odmori za djecu.

Oni inzistiraju da školski sati traju kao što je bilo ranije po 45 minuta, a na između 30 i 40 minuta.

"Shvaćamo da je covid-19 poremetio mnogo toga, ali ovakvo održavanje nastave, koje ide na štetu učenika i profesora, nema nikakve veze s epidemiološkim mjerama, nego su u pitanju samo neki privatni interesi", navodi se u inicijativi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:51