KINEZI PROSLAVILI ULAZAK U NOVU GODINU

U godini Zmije potrebni su mudrost i veliki oprez

 AFP

Prošle noći, između 9. i 10. veljače, Kinezi su dočekali svoju Novu godinu, koju svuda u svijetu i nazivaju kineska Nova godina , iako je neslužbeni naziv - lunarna nova godina, a u Kini taj se praznik, koji traje punih 15 dana i najvažniji je kineski nacionalni blagdan, naziva Praznikom proljeća. Naime, Kinezi slave povlačenje zime i proljetno buđenje prirode kada zemlja oživi, životinje se bude i rađaju, a bilje počinje klijati te započinje novi godišnji životni ciklus.

Kineska Nova godina nije fiksni datum jer se određuje prema mjesečevu ciklusu između 21. siječnja i 21. veljače. Kineski gradovi, ali i njihove zajednice po svijetu, vrlo bučno slave ulazak u novi ciklus, vatrometima i petardama, odnosno bukom, koja, prema legendi, plaši i tjera demone zla i nesreće.

Crveno zbog Niana

Inače Kinezi vješaju crvene lampione te poklone zamataju u crveni papir jer, prema mitu, čudovište Nian, koje je haralo Kinom, nezasitno jelo sve što bi mu palo pod ruku, uništavalo ljetine, životinje pa i ljude, boji se crvene boje.

Svaka kineska nova godina posvećena je jednoj od 12 životinja - zmaj, zmija, konj, ovca, tigar, bik, zec, majmun, pijetao, pas, svinja i štakor - koje su po predanju došle na sastanak s Budom, a određuje ih i jedan od pet elemenata - voda, vatra, drvo, kovina i zemlja te šest boja - crvena, smeđa, bijela, crna, zelena i plava. Ovoga puta na smjenu godine Zmaja stiže godina Zmije. Budući da je za godinu Zmije karakteristična crna boja, u novogodišnjoj noći na sebi je poželjno imati neki crni odjevni predmet. Naime, ta boja simbolizira beskonačnost svemira, a to je istodobno privlačnost i intrigantnost nepoznatog i tajanstvenog te strah od zlokobne tame.

Nova godina obiteljski je praznik pa se ove godine očekuje da će diljem Kine, putujući prema svojim domovima, u pokretu biti nekoliko stotina milijuna Kineza te su se i karte za vlakove, zrakoplove i autobuse nabavljale i po pola godine ranije. Po tradiciji, mladi ne smiju ići spavati cijelu noć, a to novogodišnje bdijenje naziva se - “šou sui”.

Dvije mandarine

Godinu Zmije simbolizira mudrost, racionalnost, a posebno zahtijeva bistrinu uma te je prema predanju ove godine potrebno biti oprezniji i uviđavniji, a pogotovo se treba držati one - ispeci pa reci, odnosno preporuča se da treba prvo dobro promisliti prije nego se nešto kaže i učini, jer kineski astrolozi kažu da će ova 2013. godina biti godinom - neočekivanih promjena i događaja.

Inače, ako poznajete nekog Kineza, onda mu darujte za Novu godinu - dvije mandarine. Naime, na kineskom se to izgovara slično kao “zlato”, a to je najbolja želja nekoj kineskoj obitelji jer znači bogatstvo i prosperitet. Zato se na blagdanskom stolu nalaze i tradicionalni kineski valjušci s mesom - jiaozi (ciaodzi), koji podsjećaju na zlatne i srebrne kapi te simboliziraju želju za bogatstvom. Završetak slavlja je 15 dana od Nove godine, a obilježava se festivalom svjetiljki, kada se milijuni crvenih lampiona puštaju u zrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:08