TERORISTIČKI NAPAD

U eksploziji pored džamije u Afganistanu poginuo svećenik i brojni civili

Ubijeni Ansari je govorio u obranu talibana na velikom skupu teologa i starješina, osuđujući svakoga tko se protivi njihovoj upravi

Ilustracija

 Wakil Kohsar/Afp

U eksploziji pored džamije u gradu Heratu na zapadu Afganistana u petak je poginuo istaknuti protalibanski svećenik i brojni civili, a vlasti su rekle da se radi o napadu.

"Mudžib Raman Ansari, te neki od njegovih čuvara i civili poginuli su na putu prema džamiji", rekao je glasnogovornik heratske policije Mahmud Rasoli.

Rasoli nije rekao koliko je žrtava poginulo u eksploziji.

Medijska mreža Al Jazeera navodeći neimenovane izvore objavila je da je poginulo 14 ljudi.

Talibanski glasnogovornik Zabiula Mudžahid u tvitu je izrazio "snažnu sućut" zbog Ansarijeve smrti i rekao da će napadači biti kažnjeni.

Mudžib Raman Ansari snažno je govorio u obranu talibana na velikom skupu teologa i starješina koje je skupina organizirala potkraj lipnja, osuđujući svakoga tko se usprotivio njihovoj upravi.

Talibani kažu da su poboljšali sigurnost u zemlji otkako su preuzeli vlast prije otprilike godinu dana, ali bilo je nekoliko eksplozija posljednjih mjeseci, od kojih su neke ciljale prometne džamije tijekom molitve. Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog sve većeg broja napada, a odgovornost za neke eksplozije preuzeo je lokalni ogranak Islamske države.

Nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:06