OGROMAN POŽAR

U eksploziji na farmi uginulo čak 18.000 krava: ‘Otkrili smo i što je izazvalo snažnu detonaciju‘

Istražitelji vjeruju da je požar započeo stroj koji usisava gnoj i vodu nakon što se pregrijao i zapalio
 CASTRO COUNTY SHERIFF‘S OFFICE

Eksplozija na farmi mlijeka South Fork u blizini Dimmitta usmrtila je otprilike 18.000 krava i jednu osobu ostavila u kritičnom stanju. Strašan događaj u teksaškoj mljekari dogodio se u ponedjeljak oko 19 sati, a uzrok eksplozije najvjerojatnije je povezan sa strojevima koji su zapalili metan, prenosi BBC.

Na fotografijama koje je objavio šerifov ured vidi se ogroman oblak crnog dima na mjestu farme. Kad su policajci i hitna pomoć stigli na mjesto događaja, pronašli su zarobljenu osobu u kritičnom stanju koja je spašena i prevezena u bolnicu. Točan broj krava koje su stradale u vatri i dimu još uvijek nije poznat, no procijenjeno je da se radi o 18.000 grla stoke.

- Većina stoke izgubljena je nakon što se požar proširio na područje u kojem su krave držane prije nego se odvedu u prostor za mužnju, a potom u obor. Ima nekih koje su preživjele, no vjerojatno su ozlijeđene do te mjere da će morati biti uklonjene, rekao je šerif Sal Rivera za lokalnu novinsku kuću KFDA.

Dodao je da istražitelji smatraju kako je požar započeo stroj koji usisava gnoj i vodu. Naime, vjeruju da se upravo taj uređaj pregrijao i zapalio, u doticaju s metanom došlo je do eksplozije.

Institut za dobrobit životinja (AWI) sa sjedištem u Washingtonu DC-ju poručio je da je, ako se potvrdi, broj od 18.000 krava daleko najsmrtonosniji požar u staji koji uključuje stoku otkako su počeli s vođenjem statistike 2013. godine.

- Nadamo se da će industrija ostati usredotočena na ovo pitanje i snažno poticati farme da usvoje mjere zaštite od požara. Teško je zamisliti nešto gore od toga da te živog spale, rekla je Allie Granger, suradnica za politiku AWI-jevog programa za domaće životinje.

Prema AWI-u, gotovo 6,5 milijuna domaćih životinja stradalo je u požarima u štalama od 2013., od toga 6 milijuna kokoši i oko 7300 krava. Između 2018. i 2021. stradalo je gotovo 3 milijuna domaćih životinja, pri čemu je 1,76 milijuna kokoši stradalo u šest najvećih požara u tom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:04