USPJEH FRANCUSKE LJEVICE

U drugi krug umalo ušao radikalni ljevičar koji poziva na uvođenje poreza na dohodak od 90 posto

Mélenchon želi da Francuska napusti NATO, protivio se naoružavanju Ukrajine, ali jasno se protivio i ratu

Jean-Luc Melenchon

 Emmanuel Dunand/AFP

Kao što su pokazivale predizborne ankete, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova protivnica krajnja desničarka Marine le Pen predvodili su predsjedničku utrku. Prema posljednjim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, Macron je osvojio 27,6 posto glasova, a Le Pen 23,41 posto. No kandidat radikalne ljevice Jean-Luc Mélenchon, kojeg su predizborne ankete svrstale na treće mjesto s oko 15 posto glasova, postigao je neočekivani uspjeh s 22 posto glasova.

Mélenchon je svojim uspjehom kao lider stranke La France insoumise (LFI), između dvaju već starih etabliranih kandidata, otvorio prostor za novi politički francuski okret ulijevo. U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak ažurirani broj glasova koji se približio postotku Marine Le Pen donio je tračak nade među radikalne ljevičare, no na kraju su morali priznati poraz. ''Vjerovali smo u to, ali smo usred noći shvatili da ih nećemo moći sustići. Nedostajalo nam je 500.000 glasova'', rekao je za France Inter radio Adrien Quatennes, zastupnik LFI-ja.

Mnogi Mélenchona nazivaju francuskim Jeremyjem Corbynom, prema bivšem britanskom vođi laburista. Jednom prilikom Mélenchon je rekao da je s Corbynom razgovarao o uspjesima latinoameričkih revolucionara. Rođen u Tangieru (Maroko) od majke učiteljice i oca koji je radio u poštanskoj službi, Mélenchon se kao dijete preselio u Francusku. Aktivan u raznim studentskim pokretima, pridružio se socijalistima kasnih 1970-ih prije nego što je François Mitterrand postao predsjednik. Iz stranke je izašao 2008. kako bi okupio svoj pokret tvrde ljevice. U 2016. je pokrenuo LFI s koji je nastupio na predsjedničkim izborima 2017.

Podrška mlađih glasača

Mélenchon je u ovogodišnjoj kampanji pozivao na uvođenje najviše stope poreza na dohodak od 90 posto, pozivao je na vraćanje dobi za umirovljenje na 60 godina, i zastupao zelene ideje poput zabrane pesticida ili smanjenja broja zrakoplovnih ruta. Mélenchon želi da Francuska napusti NATO, protivio se naoružavanju Ukrajine, ali jasno se protivio i ratu.

Anketa Ipsosa pokazala je da je Macron dobio najveću podršku najstarijih glasača - starijih od 70 godina. Inače sedamdesetogodišnji Mélenchon bio je najpopularniji među mlađim glasačima od 24 do 34 godine.

Mladima se on činio kao pošteni igrač s privlačnom crtom radikalnog socijalizma u koju je bila uključena zaštita okoliša. Smatra se da je birače privukla Mélenchonova rasprava o klimatskoj krizi i zelenim problemima.

Macronu će biti potrebni birači s političkih ekstrema kako bi pobijedio u drugom krugu. Prvi zadatak bit će mu potaknuti birače ljevice koji se osjećaju uskraćenima u prvom krugu da glasaju u drugom krugu. Nadalje, rezultati nedjeljnih izbora pokazali su da je trećina birača odabrala kandidate krajnje desnice, uključujući Érica Zemmoura, čiji će glasovi sada vjerojatno prijeći Le Pen.

Mélenchon je sada postao glavni pozivatelj birača da ne glasaju za Le Pen u drugom krugu izbora koji će se održati 24. travnja.

Radikalnim ljevičarima sada preostaje da se bore na parlamentarnim izborima u lipnju kako bi Macronu preoteli većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:11