OBJAVILA SIPA

U BiH zbog terorizma uhićena žena čiji je suprug pripadnik terorističke organizacije ISIL

Žena je uhićena u utorak u zračnoj luci u Tuzli, a tereti ju se za kaznena djela financiranja terorističkih aktivnosti
Ilustracija
 Elvis Barukcic/AFP

Ženu iz Bosne i Hercegovine, čiji je suprug pripadnik Islamske države u Siriji, uhitili su pripadnici Državne agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pod sumnjom da je povezana s terorističkim aktivnostima, potvrdila je u srijedu ta policijska agencija i Tužiteljstvo BiH.

Kako stoji u priopćenju iz sjedišta SIPA-e, žena je uhićena u utorak u zračnoj luci u Tuzli, a tereti ju se za kaznena djela financiranja terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke skupine.

Provedena je i pretraga kuće koju uhićena koristi, a nakon kaznene obrade na policiji preuzet će je Tužiteljstvo BiH koje je zaduženo za predmete povezane s terorizmom.

Tužiteljstvo je tijekom dana potvrdilo kako je uhićena žena Sena Hamzabegović (61) iz Tuzle, koja uz državljanstvo BiH ima i ono Švicarske.

Kako je navedeno u priopćenju državnog tužiteljstva, uhićena žena je od 2013. slanjem novca i na druge načine pružala potporu državljanima BiH koji su se borili na ratištima Sirije i Iraka u postrojbama terorističke organizacije Islamska država (ISIL).

Navedeno je i kako je u tim strukturama značajnu ulogu i poziciju imao i njen suprug, koji je još uvijek u bijegu.

Riječ je Muradifu Hamzabegoviću koji je 2013. pred Sudom BiH pravomoćno osuđen na šest godina zatvora i 10 tisuća eura novčane kazne zbog organiziranog kriminala, odnosno krijumčarenja ljudi. Osuđen jer je ilegalne migrante prebacivao preko BiH ka zapadnoj Europi.

Umjesto na odsluženju kazne u zatvoru u BiH, Hamzabegović je završio u Siriji, gdje se pridružio islamističkim teroristima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:53