BERNARD-HENRI LEVY

U BEOGRADU NAPALI JEDNOG OD NAJPOZNATIJIH FILOZOFA Zabili mu tortu u lice, jedva spriječen veći incident: Demokracija još nije pobijedila u ovom gradu

 CC

Poznati francuski filozof Bernard-Henri Levy fizički je napadnut na tribini filmskog festivala Beldocs u Beogradu, a teži incident su spriječili televizijski snimatelji i nekolicina ljudi iz publike, javlja Al Jazeera Balkans.

Levy je, naime, pogođen komadom torte u lice, a uz povike 'Ubojico, napusti Beograd' i 'Ovaj gad se zalagao za bombardiranje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO-a', troje ljudi, koji su se predstavili kao pripadnici SKOJ-a, prekinuli su njegovo obraćanje u Dvorani Kulturnog centra, poslije projekcije njegovog filma Pešmerga u okviru programa Beldocsa.

Ozbiljniji incident spriječili su snimatelji, zadržavši muškarca koji je fizički nasrnuo na Levyja.

Mladić koji je nosio transparent je poručio: 'Pozivao je na intervenciju u Jugoslaviji još prije nego što se Jugoslavija raspala'.

Na pozornici iznad mjesta gdje je redatelj Goran Marković namjeravao razgovarati s Levyjem o njegovom filmu, drugi mladić je podigao transparent na kojem je pisalo: 'Bernard Levy podržava imperijalistička ubojstva' - u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Čitavo vrijeme incidenta dva policajca su bila izvan dvorane, na ulazu u Kulturni centar Beograda.

Publika je izvela mladiće iz dvorane, uz povike: 'Tko ste vi da prekidate kulturni događaj usred Beograda'.

Levy je tijekom incidenta govorio da je to što se događa fašistički čin.

Nakon incidenta, Levy se vratio u dvoranu, zahvalio publici što je gledala njegov film i kazao da se Srbija nije promijenila koliko su se nadali njezini prijatelji.

'Demokracija još nije pobijedila u Beogradu. Istinu ne žele čuti svi u ovom gradu. Živjela Europa i živjela demokratska Srbija u Europskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Europi', kazao je Levy.

Levy je podržavao bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, a kasnije i intervenciju međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om u Iraku.

Posljednji put je u Beogradu bio prije 20-ak godina zbog projekcije svog dokumentarnog filma 'Bosna'.

Na desetom izdanju Beldocsa, Levy predstavlja dva filma - Pešmerga i Bitka za Mosul, piše Al Jazeera Balkans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:58