‘BACITE IH!‘

U američkim trgovinama se pojavile jagode zaražene hepatitisom A, 12 osoba završilo u bolnici nakon što su ih jeli

Američka Agencija za hranu i lijekove je dosad izvijestila o 17 oboljelih i 12 hospitalizacija povezanih s konzumacijom jagoda

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) zbog sumnji na hepatitis A istražuje dvije vrste jagoda koje se prodaju u tamošnjim trgovinama, piše Business Insider.

Agencija 'istražuje izbijanje zaraze hepatitisom A u više saveznih država u SAD-u i Kanadi koje je potencijalno povezano sa svježim organskim jagodama pod nazivom FreshKampo i HEB', piše na web stranicama FDA-e.

Zaražene jagode kupljene su između 5. ožujka 2022. i travnja 2022.

FDA je upozorila one koji su kupili jagode u tom periodu i zatim ih zamrznuli da bi ih trebali baciti.

Hepatitis A može izazvati blago oboljenje koje traje tjednima, kao i teže oboljenje koje traje nekoliko mjeseci. U rijetkim slučajevima, infekcija može izazvati oboljenje jetre i smrt, kažu iz FDA.

Većina ljudi koji se zaraze se oporave u nekoliko tjedana.

FDA je dosad izvijestila o 17 oboljelih i 12 hospitalizacija povezanih s konzumacijom jagoda. U Kaliforniji je dosad prijavljeno 15 slučajeva, dok su u Minnesoti i Sjevernoj Dakoti zabilježili po jedan slučaj.

FreshKampo i HEB jagode prodavane su u više različitih lanaca trgovina, među kojima su Aldi, HEB, Kroger, Safeway, Sprouts Farmers Market, Trader Joe's, Walmart, Weis Markets i WinCo Foods.

- Ako ne znate koje ste jagode kupili ili gdje ste ih kupili prije nego ste ih zamrznuli, trebali bi ih baciti - kažu iz FDA.

Istragu o zaraženim jagodama provode i druge agencije s područja Kanade i SAD-a, piše Business Insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:44