TOPI SE PODRŠKA

U Americi se događa zaokret koji bi trebao ozbiljno zabrinuti Kijev, u pitanju je i predaja teritorija Rusima

Kako se čini da rat neće uskoro završiti, na kušnji je strpljenje Amerikanaca dok SAD nastavlja Ukrajini slati značajnu vojnu pomoć

Ilustracija, ukrajinski vojnik

 Aa/abaca/Abaca Press/Profime/Aa/abaca/abaca Press/profime

Novo istraživanje pokazuje da je među građanima SAD-a sve snažniji osjećaj da Ukrajina treba prepustiti Rusiji dio svog teritorija, piše Newsweek.

Istraživanje koje je provela američka analitička tvrtka Gallup pokazalo je da podrška ukrajinskoj borbi, u ratu koji traje već 20 mjeseci, polako jenjava. S obzirom na to da rat neće tako skoro završiti, na kušnji je strpljenje Amerikanaca dok Bidenova administracija nastavlja Ukrajini slati značajne količine vojne pomoći.

Gallupovo istraživanje iz kolovoza 2022. je pokazalo da 66 posto Amerikanaca vjeruje da bi SAD trebao podržati napore Ukrajine da vrati teritorije koje su okupirale snage Kremlja čak i ako bi to produljilo konflikt. Međutim, novi podaci iz listopada pokazuju da se stav američkih građana počeo mijenjati pa sada vojnu podršku Ukrajini odobrava 54 posto građana, što je pad od 12 posto.

Brzi kraj rata

Ankete su također pokazale da 43 posto ispitanih smatra da bi SAD trebao pomoći u brzom okončanju rata, čak i ako bi to značilo da Ukrajina preda Rusiji dio svog teritorija.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 2.007 nasumično odabranih građana SAD-a u razdoblju od 4. do 16. listopada.

Druge ankete provedene u isto vrijeme pokazale su da Amerikanci vjeruju da bi američku pomoć Ukrajini trebalo vremenski ograničiti, dok 37 posto smatra da bi trebalo nastaviti slati pomoć dok god je to potrebno. Podjela u mišljenju korespondira s naklonjenošću određenoj stranci, pa tako 84 posto republikanaca misli da bi pomoć Ukrajini trebalo vremenski ograničiti, dok isto vjeruje samo trećina demokrata, odnosno njih 34 posto.

Gallupovo istraživanje otkrilo je i da 41 posto Amerikanaca smatra da SAD prekomjerno pomaže Ukrajini u njihovom nastojanju da odbiju Ruse sa svojih granica. To označava značajan porast u odnosu na kolovoz 2022. godine - šest mjeseci nakon invazije - kad je isto smatralo samo 29 posto Amerikanaca.

Protivljenje američkoj uključenosti u rat u Ukrajini ponovno je najsnažnije kod republikanaca i nezavisnih. Među republikancima čak 62 posto misli da SAD previše podržava Ukrajinu, što je 20 posto više nego u kolovozu 2022.

Značajan postotak nezavisnih - skoro polovina - dijele takvo stajalište, u odnosu na samo 14 posto demokrata koji misle da je američka pomoć Kijevu pretjerana.

I dalje ključni saveznik

Iako su i brojne europska zemlje poslale Ukrajini vojnu pomoć, američka pomoć i dalje prednjači. Ta vrlo značajna financijska uključenost SAD-a u rat u Ukrajini izazvala je žučne debate među zastupnicima u Kongresu, a mnogi od njih zalažu se da smanjenje financijskih sredstava poslanih Kijevu.

Trenutačno 61 posto Amerikanaca smatra da bi financijsku pomoć Washingtona Ukrajini trebalo ograničiti. Ovakav stav posebno prevladava među republikancima, pa njih osam od 10 dijeli to stajalište. S druge strane, 37 posto Amerikanaca, uključujući 65 posto demokrata, smatra da bi SAD trebao nastaviti pružati pomoć sve dok Ukrajina to traži.

Rezultati ankete stižu u trenutku dok se zagovornici pomoći Ukrajini u Kongresu bore prikupiti potporu za odobrenje dodatnih milijardi dolara u nadolazećim pregovorima o proračunu. Prošlog mjeseca Biden je zatražio odobrenje Kongresa za 106 milijardi dolara novih sredstava namijenjenih Ukrajini, Izraelu, indo-pacifičkoj regiji, sigurnosti granica i humanitarnoj pomoći kao dio paketa usmjerenog na rješavanje primarnih prioriteta američke vanjske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:52