MARŠ ‘SENDVIČARA‘

Tužna pozadina ‘skupa desetljeća‘ u Beogradu: ‘Rekla mi je - slušaj, ipak si ti na ugovoru...‘

Postoje točno određene upute o tome iz kojeg grada ili sela treba doći koliko ljudi

Prosvjed za Vučića koji je održan 19. travnja 2019.

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika Srbije ponudio je "pravnu pomoć i podršku" kolegama na koje se vrši pritisak da, iako to ne žele, dođu na skup "Srbija nade" u petak u Beogradu, ponekad pod prijetnjom otkaza. Srbija je u dubokoj krizi, a nakon što je prošlog tjedna objavljeno da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić unajmio 2200 autobusa za prijevoz svojih pristaša na skup, sve je više priča iz kojih je jasno da će mnogi građani biti prisiljeni svojim dolaskom ostvariti Vučićevu ambiciju "najvećeg skupa u povijesti Srbije".

Budući da su među aktivnijim Vučićevim agitatorima ravnatelji srbijanskih škola, sindikat je ponudio pomoć svima koje se usmeno pritišće da se pridruže "sendvičarima", kako se već posprdno nazivaju sudionici skupa "Srbija nade". Već, javljaju srbijanski mediji, postoje točno određene upute o tome iz kojeg grada ili sela treba doći koliko ljudi, a navodno će najveći problem biti ispoštovati najavu da je hrana osigurana, a navodno i dnevnice.

Sindikat u svojem priopćenju otkriva da sudeći prema prijavama ravnatelji škola posebice prijete onima koji su na ugovoru na određeno. Sindikat poziva zaposlene da odbiju takve pritiske i na taj način održe "lekciju iz dostojanstva đacima, kolegama, ravnateljima i cijelom društvu".

Nije to ništa novo. Portal Vreme objavio je smjernice "što učiniti ako vas ucjenjuju da dođete", podsjećajući da su odavno dokumentirani prisni odlasci na stranačke mitinge. Zaposleni u javnim institucijama često se prisiljavaju i da prikupljaju glasove na izborima, da agitiraju da ljudi glasaju za određenu stranku, da se učlane u stranku i slično.

"Rekla mi je - znate što, ide se za Beograd. Ja sam joj odgovorio da moram vidjeti imam li nešto u planu i dogovoriti se s obitelji. A ona je odgovorila - a ti vidi, ti si na ugovoru...", ispričao je jedan anonimni Srbijanac portalu.

‘Skup za obične, dobre ljude...‘

Odbacujući sve komentare o očajničkom prikupljanju "pristaša", predsjednik Srbije Vučić objavio je da njegov veliki skup mora biti "skup nade". "Posljednji tako veliki skup pravili smo 19. travnja 2019. godine. Više od četiri godine prošlo je od tog velikog skupa. Ovo je skup za sve obične, dobre ljude Srbije. Ovo je skup i za one ljude koji žele podržati sve one koji su izgubili svoje najbliže. Oni su zaslužili najveću podršku i države, i ljudi, i svih nas. Također, ovo nije skup protesta, ovo nije skup ljutnje, ovo ne smije biti skup mržnje, bez obzira na to što prema nama prave jedino mržnju", rekao je Vučić i dodao:

"Taj skup mora biti u svemu suprotan od onoga što drugi rade. Mislim da to dugujemo našoj djeci, obiteljima i budućnosti. Moramo na tom skupu pokazati da je put Srbije naprijed, u budućnost, i uvjeriti Srbiju da će Srbija ne samo opstati već još brže napredovati", rekao je šef Srpske napredne stranke.

image

Prosvjed Vučićevih podržavatelja koji je održan 19. travnja 2019. godine

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

U međuvremenu, mobilizirani su i glasovi za javnu podršku Vučiću. Jedna skupina građana krenula je s Kosova pješke u Beograd. Ta je skupina jučer pješačila šesti dan iz Kosovske Mitrovice i Leposavića. Bodriti su ih došli predsjednikov sin Danilo Vučić i potpredsjednik kosovske Srpske liste Milan Radoičić.

S njima je bio i Petar Petković, povjerenik Ureda srbijanske vlade za Kosovo. "Neopisiva je snaga i ogromna ljubav naše braće s Kosova i Metohije koji su krenuli put Beograda da podrže svoju jedinu državu Srbiju i svog jedinog predsjednika Aleksandra Vučića, koji će se još snažnije i još jače boriti za srpski narod na Kosovu, kao što se borio i izgarao dosad. Neka napadaju oni koliko god žele, to što pokušavaju slomiti državu Srbiju pokazuje njihovo pravo lice. A naše lice je ljubav prema državi Srbiji, snaga i sloga koja će pobijediti. Živjela država Srbija, živio naš narod na Kosovu i Metohiji", poručio je Petković.

Pismo podrške predsjedniku Srbije poslao je i filmski režiser Predrag Gaga Antonijević, najpoznatiji po propagandnom filmu "Dara iz Jasenovca", koji je izrazio nadu da će predsjednik očuvati sebe kao "duhovnu i moralnu vertikalu, kao i jedinstvo naroda".

"Nemam sumnje da je Aleksandar Vučić kao prvi čovjek naše domovine u stanju da nas tim putem, odgovorno i predano kao i dosad, vodi. Živjela Srbija", poručio je filmaš. Svoje dolazak na skup najavio je niz medijskih ličnosti. Oporba je svoj kontraprosvjed najavila za subotu, da "ne bi izazivala razdor i nasilje" unutar srbijanskog društva.

I dalje prikupljaju oružje

Srbijanski mediji javljaju i da se nastavlja akcija prikupljanja ilegalnog oružja bez pravnih posljedica, koja traje do 8. lipnja. Nakon toga, ilegalne posjedovatelje oružja kažnjavat će se potencijalno i zatvorom.

"Od 8. svibnja do sinoć u 21 sat predano je 26.094 komada oružja i 6333 minsko-eksplozivnih sredstava, kao i 1,349.719 metaka različitog kalibra", objavio je Danilo Stevandić, državni tajnik u MUP-u. Plan vlade u Beogradu je da se broj "cijevi" spusti s 450.000 na 40.000, odnosno 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:17