ČITANJE OPTUŽNICE

Tužiteljica o bunga bunga zabavama: ‘Berlusconi se hvalio, a danas je bolesni starac koji izaziva samilost‘

Berlusconi je optužen da plaćao svjedokinje, sada suoptužene, da lažno svjedoče i niječu plaćeni seksualni aspekt zabava

Silvio Berlusconi i Karima El Mahroug, poznatija kao Ruby Rubacuori

 Giuseppe Aresu/AFP

Čitanje početka optužnice protiv bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija (85), u srijedu u Sudištu u Milanu, tužan je trenutak u javnom životu Talijanske Republike, političkome i etičkome. Optužnica obuhvaća još 28 osoba, sudionica "elegantnih večera" u Berlusconijevoj privatnoj palači u Arcoreu blizu Monze, te u rimskoj palači Grazioli, koju je godinama koristio u najmu kao svoj politički "glavni stan".

Berlusconi je optužen da plaćao svjedokinje, sada suoptužene, da lažno svjedoče i niječu plaćeni seksualni aspekt tih večera, koje su u kolektivni imaginarij uvrštene kao "bunga bunga".

'Prijetile su mu kad je prestao plaćati'

Proces je nazvan "Ruby ter", to jest treći u nizu. U drugome su osuđeni Berlusconijevi pomagači: Nicole Minetti, Emilio Fede i još poneki, uglavnom zbog novačenja za novac djevojaka, željnih slave na Berlusconijevim televizijskim kanalima, koje su podvođene vremešnom bogatašu na vlasti. U prvome je Berlusconi oslobođen, zahvaljujući svjedokinjama, za koje optužba smatra da su tada za novac i lagale pred sudom, pa se zato sada sudi i njima. Odnosno tek sada, osam godina pošto je istraga zaključena.

Zamjenica javnog tužioca Tiziana Siciliano kaže: "Pronašli smo podatke, fotografije, screenshotove, poruke, netaknute dokaze koje nitko prije nije analizirao, materijal koji nam je prvi put dostupan. Iskoristili smo bankovnu dokumentaciju kako bismo izgradili čvrstu dokumentarnu osnovu koja dokazuje ono u što smo ranije samo sumnjali." Postoje i dokumenti kako su neke suoptuženice prosvjedovale pa i prijetile Berlusconiju kad im je prestao plaćati.

Siciliano u optužnici opisuje Berlusconija kao u to doba najbogatijeg Talijana i premijera, "koji bi mogao imati svijet pod nogama, koji se hvastao prijateljstvima poput onog s Putinom, koji sada baca svijet na koljena", dok je optuženik danas "puki starac, bolestan čovjek", koji "izaziva samilost".

Berlusconi, tadašnji premijer Italije, optužen je u aferi "Ruby" da je u razdoblju između veljače i svibnja 2010 platio seksualne usluge Marokanki Karimi El Mahroug, poznatoj i pod umjetničkim imenom "Ruby Rubacuori" ("Ruby Srcolomka"). Ona se predstavljala kao unuka tadašnjega egipatskog diktatora Husnija Mubaraka. Tada još nije bila navršila 18 godina, ali pošteno valja priznati da je izgledala starije. Plaćeni seks s maloljetnom osobom u Italiji je djelo kažnjivo do 15 godina zatvora. Berlusconi je suđen i zato što je, po optužbi, koristio politički pritisak da "Ruby" bude puštena iz pritvora jer je bila osumnjičena za krađu i nemanje osobne isprave. U prizivnom postupku ukinuta mu je prvostupanjska kazna na sedam godina zatvora. Naime, El Mahroug je nijekala spolni odnos Belusconijem, koji joj je ubrzo isplatio navodno pet milijuna eura. To bi bila vjerojatno najskuplja naknadna tarifa za prethodno uredno naplaćeno prostituiranje dok Virginia Giuffre nije nedavno naplatila navodnih 12 milijuna dolara za svoje malodobno prostituiranje s britanskim princem Andrewom.

Talijanski prvak u izvlačenju zastarama

Nakon izbijanja "afere Ruby" Berlusconi je djevojkama, svojim gošćama za stolom i katkad u krevetu, plaćao 2500 eura mjesečno kao "naknadu što im je karijera ugrožena skandalom", te ih je besplatno ugostio u stanovima na milanskoj adresi via Olgettina 65, zbog čega su i djevojke prozvane "olgettine". U optužnici su nazbane "odaliskama, plaćenim seksualnim robinjama".

Tiziana Siciliano smatra da osam godina čekanja na početak suđenja dokazuju da je sustav zakazao. Berlusconi je talijanski prvak u izvlačenju zastarama, čak i kad su, za ista djela, njegovi pomagači osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne (poput njegova odvjetnika Cesarea Previttija, koga je Berlusconi pokušao imenovati na dužnost ministra pravde, ali ga je tadašnji talijanski predsjednik Oscar Luigi Scalfaro detaširao na uvaženu i zapravo bezveznu dužnost ministra obrane).

Objektivno nema šanse da Berlusconi doživi pravomoćnu presudu. Rok za čitanje optužnice je do 25 svibnja, obrana će dobiti jednako toliko vremena, pa dok se izredaju sve suoptuženice, riješe svi prigovori - proći će mjeseci. Slijedi drugi stupanj, u prosjeku četiri godine, koji se može i opetovati. Pa treći, to jest kasacija, barem tri godine. Prije će, oni koji požive, doživjeti apsolutnu zastaru nego pravomoćnu presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:39