BAKA ANA

Tužan život ikone ruske propagande: Izgubila je četvero djece, a sada i dom...

Ana Ivanova postala je "simbol borbe protiv nacizma" nakon što se društvenim mrežama proširio video u kojem se naoko suprotstavlja ukrajinskom vojniku

Mural Ane Ivanove u Rusiji

 Ilya Naymushin/Sputnik Via Afp

U ruševinama Mariupolja, na središnjem trgu koji su ruske okupacijske vlasti preimenovale po Lenjinovu Savezu komunističke omladine, visoki dužnosnik Kremlja početkom ovog mjeseca otkrio je kip starice koja maše crvenom sovjetskom zastavom. Slika koja je replicirana u sličnim kipovima, freskama i na panoima diljem Rusije i okupirane Ukrajine slavi Anu Ivanovu kao simbol pravednog cilja Rusije u ratu, piše Wall Street Journal.

Video, koji je snimio ukrajinski vojnik, a koji je u travnju postao viralan u Rusiji, prikazuje Ivanovu kako je ukrajinsku patrolu zamijenila s ruskim vojnicima te izašla s crvenim transparentom da ih pozdravi. Kada je ukrajinski vojnik bacio sovjetsku zastavu na tlo, uvrijeđena Ivanova odbila je prihvatiti plastičnu vrećicu u kojoj joj je vojnik donio pomoć u hrani.

- To je zastava pod kojom su se borili moji roditelji, a ti je gaziš. Vrati mi zastavu - rekla je Ivanova vojniku na snimci.

Nekoliko dana nakon što se video pojavio na društvenim mrežama, ruski predstavnik održao je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda govor u kojem je pohvalio herojstvo Ane Ivanove. Ruska zastupnica Nina Ostanina zatražila je "specijalnu operaciju" spašavanja Ivanove, koja je u Rusiji poznata kao "baka Ana", od ukrajinskih "nacista" kako bi mogla sudjelovati u proslavama na Crvenom trgu u Moskvi.

- Ona je simbol borbe protiv nacizma i fašizma, postala je baka za cijeli Donbas i za cijelu Rusiju - rekao je Sergej Kirijenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Vladimira Putina.

Za samu Ivanovu, čija je kuća u ožujku nakon ruskog granatiranja ostala bez krova i prozora, ova novostečena slava u Rusiji je, kako je rekla, zbunjujuća i nepoželjna. Njezina stvarna priča mnogo je tužnija i složenija od priče koju je stvorila ruska propaganda.

- Voljela bih da mogu nazvati Putina i reći mu - zašto je bilo nemoguće riješiti ovo pitanje bez rata, da ni njihovi, ni naši ne bi morali umrijeti. To je golema nesreća i za Ukrajinu i za Rusiju. Što smo mi, Ukrajina, učinili Rusiji pa nas moraju ubiti? Rusija je to počela. Ukrajina ih nije dirala - rekla je Ivanova koja je puno mlađa od svog portreta u Rusiji.

Ima 69 godina, sa suprugom Ivanom Ivanovim, rodom iz obližnje ruske regije Belgorod, živi u trošnoj kući koja nema ni struju, ni TV signal otkako su 24. veljače ruske oklopne kolone ušle u Harkiv. Kako ne može napuniti svoj telefon, nije do kraja svjesna tijeka rata, a gotovo nitko od njezinih susjeda nije ostao u selu koje je bilo na prvoj crti bojišnice.

Životna priča Ane Ivanove je poput niza tragedija koje su počele raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine. Kako je Ivanova objasnila, sovjetska zastava kojom je dočekala vojnike - i koju je čuvala od svoje mladosti, kada bi je svi u selu izvjesili na praznik 9. svibnja u spomen na sovjetsku pobjedu nad nacistima - nije trebala značiti podršku Putinu ili njegovu ratu.

"Za mene je to zastava mira, zastava s kojom je završio rat u Njemačkoj. To nije zastava zla, nego zastava ljubavi", rekla je Ivanova. Na snimci, kada se obratila vojnicima za koje je pretpostavljala da su Rusi, rekla je: "Molili smo se za vas i za Putina i za cijeli narod". Činila se vidno šokirana kad je vojnik odgovorio: "Slava Ukrajini". Uzvratila je: "Molimo se".

Taj se razgovor dogodio u ožujku. Poručnik Viktor Kostenko, ukrajinski vojnik koji je stao na sovjetsku zastavu i snimio razgovor, rekao je da je na početku video slao samo uskom krugu drugih vojnika putem aplikacije za razmjenu poruka. Kaže da je bio šokiran kada je to procurilo na društvene mreže i završilo na ruskoj televiziji.

Suprug Ivanove, unatoč početnom protivljenju, na kraju je taj dan uzeo paket hrane, a poručnik Kostenko, koji je zapovijedao četom ukrajinske vojske koja je bila raspoređena u selu, često se vraćao sljedećih dana kako bi im donio još hrane. Rekao je kako su tijekom tih posjeta postali prijatelji te su pokušavali raspravljati, ali je to bilo ograničeno jer Ivanova nije imala dovoljno informacija.

- Nema pojma što se događa u svijetu. Ona živi u svojoj prošlosti - rekao je poručnik Kostenko. Ivanova je kazala kako je život u sovjetskoj prošlosti bio bolji.

"Imali smo sve. Nije bilo granica, mogli smo slobodno putovati u Rusiju, u Bjelorusiju, vidjeti rodbinu koju svi imaju s druge strane", rekla je Ivanova koja je u to vrijeme imala četvero djece. Dva su joj sina umrla nasilnom smrću 1990-ih jer su, kako je rekla, vjerojatno bili uključeni u kriminalne aktivnosti povezane s drogom. Njezina četverogodišnja kći poginula je u požaru, a jedno je dijete umrlo od upale pluća kao dojenče.

Jedan od braće Ane Ivanove umro je od posljedica bolesti uzrokovane njegovim radom u vezi s nuklearnom katastrofom u Černobilu 1986. Njezina majka i drugi brat, rekla je, smrznuli su se u seoskoj kući nakon što nisu mogli platiti grijanje, a njihova tijela otkrio je poštar koji je dostavljao mirovine.

"Nekoć sam imala djecu, a sada sam ostala bez ikoga, sasvim sama", rekla je, odmahujući glavom. "Kakva gorka, zastrašujuća sudbina."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:25