ISPUNILI ZAHTJEV KIJEVA

Turska zaustavila ruski teretni brod: ‘Istražujemo prevozi li ukradeno žito iz Ukrajine‘

Dužnosnik iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova je rekao da brod Žibek Žoli prevozi otprilike 4500 tona žita koje pripada Ukrajini

Ilustrativna fotografija

 Vitaly Timkiv/Sputnik Via Afp

Turska je zaustavila teretni brod pod ruskom zastavom u Crnom moru u blizini svoje obale i istražuje ukrajinsku tvrdnju da prevozi ukradeno žito, rekao je u ponedjeljak visoki turski dužnosnik.

Ukrajinski veleposlanik u Turskoj rekao je u nedjelju da su turske carinske vlasti zadržale brod Žibek Žoli.

Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zadrži teretni brod Žibek Žoli, koji pod ruskom zastavom prevozi ukrajinsko žito oteto iz okupirane luke Berdjansk, i uhiti njegovu posadu, prema ukrajinskom dužnosniku i dokumentu u koji je uvid imao Reuters.

Dužnosnik iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova je, navodeći informacije ukrajinske pomorske uprave, rekao da brod Žibek Žoli prevozi otprilike 4500 tona žita, natovarenog u Berdjansku, koje pripada Ukrajini.

Ured ukrajinskog državnog tužitelja je u posebnom pismu turskom ministarstvu pravosuđa 30. lipnja poručilo da je Žibek Žoli uključen u "nezakoniti izvoz ukrajinskog žita" iz Berdjanska, da mu je odredište grad Karasu u Turskoj i da prevozi 7000 tona tereta, što je veća brojka od one koju je naveo dužnosnik.

Kazahstanska prijevoznička tvrtka KTZ Express je za Reuters potvrdila da je Žibek Žoli u njenom vlasništvu, no rekli su da ga je unajmila ruska tvrtka Green Line, koja se ne nalazi ni na kakvom popisu sankcija.

Ukrajina optužuje Rusiju za krađu žita s područja koje su ruske snage zauzele od početka invazije krajem veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:55