MAR-A-LAGO

Trump tuži ministarstvo pravosuđa zbog pretresa FBI-a: ‘Šokantno agresivan potez, ljut sam‘

U tužbi je njegov pravni tim tražio da se imenuje neovisni odvjetnik koji će nadgledati dokumente koje su agenti uzeli iz Mar-a-Laga

Donald Trump

 Brendan Smialowski/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od suca da zamrzne istragu Ministarstva pravosuđa o dosjeima zaplijenjenim iz njegove kuće tijekom pretresa FBI-a. U tužbi je njegov pravni tim tražio da se imenuje neovisni odvjetnik koji će nadgledati dokumente koje su agenti ovog mjeseca uklonili iz Mar-a-Laga na Floridi.

Prema FBI-u, 8. kolovoza s Trumpova imanja uzeto je jedanaest povjerljivih datoteka. Protiv Trumpa se, naime, vodi istraga zbog potencijalno pogrešnog rukovanja dokumentima.

Njegovi su odvjetnici sada zatražili imenovanje ‘neutralnog‘ odvjetnika treće strane kako bi se utvrdilo jesu li zaplijenjeni dosjei pokriveni privilegijom izvršne vlasti, kojom se predsjednicima dopušta da određenu komunikaciju drže u tajnosti.

Ovakvi ‘neutralni‘ odvjetnici najčešće se imenuju u kaznenim predmetima u kojima postoji zabrinutost da bi neki dokazi mogli biti zaštićeni privilegijom odvjetnik-klijent ili nekom drugom zaštitom koja bi ih mogla učiniti neprihvatljivima na sudu, piše BBC.

Ministarstvo pravosuđa je u kratkom priopćenju reklo da su tužitelji upoznati s Trumpovom tužbom i da će odgovoriti na sudu. Pravna tužba na 27 stranica pokrenuta je u West Palm Beachu na Floridi pred sucem kojeg je Trump imenovao za sudsko vijeće 2020. godine.

"Predsjednik Donald J. Trump jasan je favorit na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024. i na općim izborima 2024., ako se odluči kandidirati. Provedba zakona je štit koji štiti Amerikance. Ne može se koristiti kao oružje u političke svrhe", stoji u tužbi.

"Šokantno agresivan potez" na Mar-a-Lagu od strane dvadesetak agenata FBI-a dogodio se "bez razumijevanja nevolje koju bi prouzročio većini Amerikanaca", rekli su Trumpovi odvjetnici.

Njegov odvjetnički tim optužio je vladu za curenje "stalno promjenjivih i netočnih ‘opravdanja‘" za pretragu.

New York Times je u ponedjeljak izvijestio da su agenti do sada izvukli više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti od bivšeg predsjednika Trumpa, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a.

U odvojenoj izjavi, Trump je ustvrdio da nije učinio ništa loše, tvrdeći da je sa svih dokumenata koje je uzeo iz Bijele kuće kada je otišao s dužnosti u siječnju 2021. već skinuta oznaka tajnosti.

Bivši američki predsjednik i njegov tim sada žele da ministarstvo pravosuđa pruži detaljniji popis onoga što mu je oduzeto tijekom FBI-eve pretrage.

Također se navodi da je Trump surađivao s agentima prije nego što se FBI nenajavljeno pojavio u njegovu domu. Njegovi odvjetnici također kažu da je nalog bio preširok i da je pretraga FBI-a prekršila Četvrti amandman Ustava SAD-a, koji štiti Amerikance od nerazumne pretrage i zapljene. Trumpov pravni tim dodaje da su tri dana nakon pretresa kontaktirali agenta FBI-a koji je posjetio Mar-a-Lago u lipnju i zatražili njegovu pomoć u prenošenju osobne poruke bivšeg predsjednika državnom tužitelju Merricku Garlandu. U tužbi se također navodi da je Trump čio ‘od ljudi diljem zemlje o pretresu‘.

"Ako postoji jedna riječ koja bi opisala njihovo raspoloženje, to je ‘ljut‘", nastavilja se u Trumpovoj poruci dostavljenoj sudu.

"Temperatura raste. Pritisak raste. Što god mogu učiniti da smanjim vrućinu, da smanjim pritisak, samo nam javite", nastavlja se.

Sudac koji je odobrio nalog, odnosno kriminalističku istragu bez presedana u kući bivšeg američkog predsjednika, još uvijek odlučuje hoće li objaviti izjavu pod prisegom, dokaz pod prisegom koji je predstavljen kao opravdanje za pretres FBI-a.

Prekršajni sudac Bruce Reinhart rekao je da su predložene vladine redigacije izjave pod zakletvom toliko opsežne da bi je učinile "besmislenom" ako se otkrije, iako je dodao i da i dalje vjeruje da ne bi trebala ostati potpuno zapečaćena s obzirom na javni interes za ovaj slučaj, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:38