NOVAC VRTI IZBORE

Trump se guši u pravnim troškovima, kamate rastu na dnevnoj bazi, svota se popela na 454 milijuna dolara

Hillary Clinton je dobila više donacija pa je izgubila 2016. godine i zato se predsjednikova kampanja fokusira na neodlučne države

Donald Trump i bivša prva dama Melania koju dugo nismo vidjeli u javnosti 

 Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Možemo se pohvaliti da smo u trendu, dva političara, jedan bivši drugi sadašnji predsjednik oštro napadaju sustav kojem bi trebali služiti. Dok Zoran Milanović odbacuje stav Ustavnog suda, iako i troje sudaca koji nisu podržali većinu u izdvojenom mišljenu ima istovjetan stav, da se ne smije kandidirati na izborima za Sabor, Donald Trump je počeo tvrditi da će i ovogodišnji izbori, kao i oni prije četiri godine, biti lažirani. U subotu je poručio, opet nalik na Milanovića, da će, ako ne pobijedi na predsjedničkim izborima u studenome, to vjerojatno biti kraj američke demokracije.

Trumpov bi izričaj mogao predstavljati stvaranje logičke podloge na kojoj bi branio eventualni izborni neuspjeh. Jedan od signala trenda podrške američke javnosti količina je prikupljenog novca za potrebe kampanje. Krajem veljače je objavljeno da Trump “financijski sve više zaostaje za Bidenom”. Stanje po bivšeg predsjednika još je gore u veljači tijekom koje je kampanja sadašnjeg predsjednika Joea Bidena primila 53 milijuna dolara pa mu je ukupno na raspolaganju 155 milijuna.

image

Joe Biden obilazi zemlju kako bi pokazao da može izdržati još jedan mandat

Brendan Smialowski/Afp

Trump je dobio 39 milijuna i na računu sada ima 74 milijuna dolara. Kampanje zasad troše umjereno, gotovi identično, od početka godine do 19. ožujka Bidenova je na sve vrste oglasa potrošila 13,2 milijuna, a Trumpova 13,3 milijuna dolara. Troškovi će rasti nakon stranačkih konvencija i prema završnom datumu izbora.

Novac je važan, ali swing states su važnije

Wall Street Journal upozorava da je i Hillary Clinton 2016. godine imala više donacija od Trumpa pa je izgubila izbore. Formalno, osvojila je više glasova, ali nedovoljno elektora. Upravo zbog toga je Bidenova kampanja odmah nakon govora o Stanju nacije 7. ožujka pokrenula 30 milijuna dolara vrijednu šestotjednu kampanju oglasa ciljano u saveznim državama koje nisu stranački opredjeljene, neodlučne (swing states). Karl Rove, strateg izborne pobjedne Georgea W. Busha mlađeg, navodi sedam ključnih ove izborne godine: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania i Wisconsin. Trump je u njima vodio u anketama.

Republikanski izvori tvrde da ne treba izvlačiti zaključke iz Bidenove financijske prednosti jer on cijelo vrijeme ima podršku stranke dok Trump na nju može računati nakon što je sakupio dovoljan broj delegata za predsjedničku nominaciju. Osim toga, na vrh stranačke organizacije je doveo svoju snahu što bi trebalo osigurati dotok svježeg kapitala kampanji.

Indikativan signal, koji ne ide u prilog Trumpovoj kampanji, Reutersova je vijest o Bidenu koji je u Teksasu, republikanskom uporištu, uspio u jednom nastupu zaraditi 2,5 milijuna dolara. Druga je negativna tendencija izvješće Trumpovog tima prema kojem su izdatci za pravne troškove u veljači premašili 5,5 milijuna dolara što je najviši mjesečni utrošak od 2020. godine. U tu je svrhu od siječnja prošle godine potrošeno 63,9 milijuna dolara i na računu za te potrebe ima još 7,8 milijuna.

Sudska kazna je nezamisliv pritisak

Trump se nalazi i pred možda najvećim financijskim izazovom nakon odluke suda u New Yorku da plati 355 milijuna dolara kazne zbog podnošenja lažnih podataka financijskim institucijama s kamatama koje rastu na dnevnoj bazi pa je svota narasla na 454 milijuna. Prema bivšem predsjedniku bliskim izvorima, spreman je da ovrhovoditelji dođu u pljenidbu njegove imovine računajući da će napraviti medijski spektakl koji će ojačati lojalnost biračkog tijela i privući nove tumačeći da je riječ o napadu državnog aparata kako bi ga spriječio da se vrati u Bijelu kuću. Parola glasi da je napad na njega napad i na njegove vjerne pristaše.

WSJ piše: “Trumpova dobitna srećka mogao bi biti Truth Social, društvena mreža koju je pokrenuo 2021 godine … Trumpovi pristaše udružili su se kako bi povećali cijenu dionica pa se sada Truth Social procjenjuje na nevjerojatnih 6 milijardi dolara.” U petak ujutro bi dioničari trebali odlučiti o izlasku na financijska tržišta što bi bivšem predsjedniku moglo donijeti 3,5 milijardi dolara zarade. WSJ navodi da se Trumpovo bogatstvo procjenjuje na oko 3 milijarde dolara ali “većina je vezana za hotele, odmarališta, golf terene i nekretnine u New Yorku. Iznos likvidnih sredstava kojima raspolaže nije jasan. U iskazu prošle godine, posvjedočio je da ima 400 milijuna dolara u gotovini.”

U ponedjeljak, 25. ožujka, Trump bi trebao sudu platiti kaznu pa mu novac od Truth Social ne može pomoći. Jedno od rješenja je proglašenje bankrota, ali to bi bio težak udarac slici uspješnog biznismena na kojoj gradi kampanju.

Španjolska energetska tvrtka Iberdrola nije zabrinuta zbog moguće Trumpove pobjedne na izborima pa je u četvrtak objavila da će 34 posto investicijskog plana plasirati u SAD. Iberdrola ima tržišnu kapitalizaciju 71 milijardu eura, u sljedeće tri godine kani investirati 41 milijardu eura. Tvrtka je poznata po ulaganjima u obnovljive izvore energije pa već stižu zaključci kako vodstvo smatra da Trump neće pobijediti jer je on najavio, kao i u prvom mandatu, jačanje oslonca na fosilne izvore. Stručnjaci pak kažu da je Bidenova administracija u četiri godine, osobito Zakonom o smanjenju inflacije, učvrstila položaj obnovljivih izvora da ih ni Trump ne može vratiti unazad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:31