NOVA ‘MOLBA‘

Trump poziva Putina da objavi informacije koje mogu naštetiti Bidenu: ‘Mislim da zna sve o njegovu sinu‘

Trumpov apel neodoljivo podsjeća na onaj koji je uputio u srpnju 2016. godine kada je od Rusije zatražio da hakira Hillary Clinton

Vladimir Putin i Donald Trump

 Iliya Pitalev/afp

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u utorak je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da objavi bilo kakve informacije koje mogu naštetiti predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, piše CNN.

Trump je u razgovoru za novinski portal Just The News ustvrdio da je Bidenov sin Hunter od Elene Baturine, supruge bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, 2014. godine primio 3,5 milijuna dolara. Potom je od Putina zatražio da objavi bilo kakve informacije koje možda ima o tome.

"Mislio bih da bi Putin znao za to", rekao je Trump nakon što je upitan o potencijalnim poslovima koje je Hunter Biden navodno realizirao u Rusiji. "Mislim da bi on to trebao objaviti. Mislim da bismo trebali dobiti odgovor", dodao je bivši američki predsjednik.

CNN piše kako je istina da je Hunter Biden radio kao konzultant dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD-a te da je tada surađivao s više stranih zemalja, uključujući i Ukrajinu i Kinu. Honorari koje je Hunter Biden dobio za te poslove bili su izdašni. Ministarstvo pravosuđa SAD-a trenutno istražuje poslovanje Huntera Bidena.

Nema dokaza koji bi poduprli Trumpove tvrdnje da je obitelj Biden korumpirana ili da je utjecala na američku politiku kako bi ostvarila osobne dobitke. Istraga poslovanja Huntera Bidena ne uključuje i njegova oca. Hunter Biden tvrdi da nije napravio ništa protuzakonito te da će istraga to i pokazati.

Trumpov apel neodoljivo podsjeća na onaj koji je uputio u srpnju 2016. godine, kada je od Rusije zatražio da hakira osobne emailove njegove tadašnje političke oponentice Hillary Clinton.

Trump je 2019. godine pritisnuo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži navodnu korupcijsku aferu u koju je upleten tada predsjednički kandidat Joe Biden te je sugerirao da Ukrajina neće dobiti 400 milijuna dolara vrijednu vojnu pomoć dok to ne napravi. Taj je incident doveo do prvog pokušaja opoziva Donalda Trumpa.

Trumpovi su pomoćnici 2020. godine tijekom njegove predsjedničke kampanje surađivali s ruskim špijunom kako bi širili dezinformacije o Bidenu i njegovoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:01