‘KAKVO KRVOPROLIĆE!‘

Trump potjerao bar 60 ljudi, na ključno mjesto postavio snahu: ‘Lara ima poseban zadatak!‘

Svita bivšeg predsjednika otpustila je najmanje 60 službenika Republikanskog nacionalnog vijeća

Lara Trump, Donaldova snaha

 Cecile Clocheret/Afp

"Pravo pravcato krvoproliće"; točno je tim riječima izvor iz Republikanskog nacionalnog vijeća, nukleusa američke desnice, redakciji portala Politico opisao kadrovsku rošadu koju su, nakon dolaska na čelo te institucije, proveli najbliži suradnici Donalda Trumpa.

Ovog je ponedjeljka otkaz dobilo najmanje 60 službenika, a dobro upućeni izvori tvrde da je glavna zadaća ove rošade uspostaviti "potpunu kontrolu" nad tijelom koje će tijekom predstojeće kampanje donositi ključne strateške odluke, jer bivši predsjednik "ništa ne želi prepustiti slučaju".

Od većine dosadašnjih zaposlenika očekuje se da do kraja tjedna novoj upravi samoinicijativno daju svoj mandat na raspolaganje, nakon čega će nekolicini njih biti ponuđena mogućnost da se ponovno prijave na natječaj za vlastito radno mjesto. Ostalima mandat formalno istječe posljednjeg dana ožujka.

Michael Whatley, "trumpist" iz Sjeverne Karoline, preuzet će kormilo nad cijelim RNC-jem, dok je uloga njegove "desne ruke" pripala Trumpovoj snahi Lari. Od nje će se očekivati da bude zaštitno lice te institucije te da posebnu pozornost posveti unapređenju aktivnosti prikupljanja donacija za reizbor 45. američkog predsjednika, jer je, navodno, Trump upravo nedostatak entuzijazma oko financija u dosadašnjoj fazi kampanje najviše zamjerio bivšoj predsjednici Ronni McDaniel.

Da je se bivši predsjednik planira riješiti, dosadašnjoj je šefici RNC-ja Ronni McDaniel postalo jasno još u veljači, kada se s favoritom republikanskih predizbora privatno sastala u njegovoj floridskoj rezidenciji Mar-a-Lago. Trump ju je na tom sastanku navodno zamolio da prvu srijedu nakon superutorka, dana kada će se iskristalizirati njegova predizborna pobjeda, podnese ostavku na funkciju predsjednice RNC-ja kako bi on u tu fotelju mogao staviti nekoga tko će "efikasnije prikupljati donacije".

Dvaput opozvan i kazneno gonjen bivši predsjednik svjestan je da u Republikanskoj stranci postoji zamjetna frakcija otporna na njegov šarm, koja mu je spremna maksimalno zakomplicirati put do drugog mandata u Bijeloj kući. Upravo je ta frakcija, naime, toliko dugo (besmisleno) financirala kampanju Nikki Haley na stranačkim predizborima, isključivo kako bi raskrinkala sve njegove mane i slabosti.

Nekolicina republikanaca pod uvjetom je anonimnosti komentirala da su "jako zabrinuti zbog Trumpove otmice stranke", jer nisu sigurni kako će RNC nastaviti operativno funkcionirati mimo ovog izbornog ciklusa s toliko zaslijepljenih istomišljenika za volanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:45