POGREŠNA TAKTIKA

Trump bi zapravo već večeras mogao osigurati republikansku nominaciju, jedina protukandidatkinja grca u problemima

Favoritkinja umjerenih ne želi Trumpu presnažno "stati na žulj", čime odaje dvije slabosti koje bi bivši predsjednik mogao kazniti

Nikki Haley

 Joseph Prezioso/Afp

Biračko tijelo Republikanske stranke ovoga utorka odlučuje o političkoj sudbini Nikki Haley. Bivša veleposlanica pri UN-u jedina je, uz Donalda Trumpa, preostala natjecateljica u predizbornoj utrci američke desnice, nakon što je ove nedjelje kandidaturu povukao Ron DeSantis koji je spoznao da nema jasan put do ostvarenja nekog suvislog rezultata u sljedećoj fazi kampanje.

Ironično, DeSantis je kampanju obustavio samo četiri dana nakon što je u Iowi osvojio drugo mjesto uz slavodobitan zaključak da ga se prerano otpisalo jer "njegovo vrijeme tek dolazi". Nikki Haley je trenutačno u velikoj opasnosti da upadne u istu zamku. Ako je Iowa DeSantisu bila plafon, to bi za Nikki Haley mogo biti New Hampshire.

Većina relevantnih anketa, čak i u vrlo umjerenoj te rubno liberalnoj "granitnoj državi", uvjerljivu dvoznamenkastu prednost daje Donaldu Trumpu - predviđaju mu oko 50 posto, dok njoj najavljuju nešto manje od 40.

Sve gotovo već danas?

Prema "pravilima" New Hampshire alocira 22 delegata koja, ovisno o postignutom rezultatu, međusobno dijele svi kandidati koji su osvojili više od deset posto glasova.

U slučaju da se ankete potvrde i da bivši predsjednik uspije pobijediti čak i u New Hampshireu, republikanski predizbori su više-manje gotovi i imaju jasnog pobjednika čak mjesec dana prije super utorka.

Međutim, ako Haley uspije iznenaditi te u New Hampshireu ostvari rezultat bolji od onog koji joj najavljuju ankete, neće imati vremena za slavlje jer će najteži zadatak tek biti pred njom. U rodnoj joj Južnoj Karolini, koja glasa sljedeća, Haley nema gotovo nikakve šanse ostvariti dobar rezultat, jer za Trumpom, po anketama, kaska za više od 30 posto. Recentni "nož u leđa" zabio joj je i stranački kolega Tim Scott, senator iz Južne Karoline i bivši predsjednički kandidat, koji je građane svoje savezne države pozvao da podrže Donalda Trumpa.

Činjenica je da Haley ima ogroman problem s Južnom Karolinom u kojoj je odslužila čak dva uzastopna guvernerska mandata. Činjenica je i da će (očekivani) slab rezultat u toj saveznoj državi njezin protukandidat, sasvim sigurno, iskoristiti kao argument da joj ni "njezini vlastiti ljudi ne vjeruju", što nije dobra promidžba uoči predstojećeg super utorka u kojem će se dijeliti najveći broj delegata i "zacementirati" predizborni pobjednik.

Nema strategije

Najveći problem Nikki Haley jest kronični nedostatak jasne strategije. Tijekom debata Republikanske stranke nametnula se kao daleko najsuvisliji, najiskusniji i najumjereniji kandidat na pozornici (i kao jedina žena), zbog čega je postala popularna među umjerenim i neovisnim biračima. Međutim, čim se kampanja "zahuktala", ispostavilo se da je rast njezinog rejtinga u velikoj mjeri ovisio o besmislenosti kampanje njezinih glavnih protukandidata - DeSantisa i Ramaswamyja.

Ostavši sama u utrci, sa svojim bivšim šefom koji ju je i poslao u UN i od čije je popularnosti sve teže okrenuti glavu, Haley se počela gubiti u taktici, a Trump je do sada svaki put pokazao kako oštro kažnjava "spuštanje garda".

Umjesto da se nametne kao pravi antitrumpovski kandidat te frontalno napadne bivšeg predsjednika zbog poricanja izbornih rezultata, pokušaja državnog udara ili pravnih zavrzlama u kojima se našao, Haley je najsretnija kada ga ne treba niti spomenuti te se maksimalno pokušava okomiti na "senilnog" Bidena, koji joj u ovoj fazi kampanje niti nije suparnik.

Takva taktika naglašava dvije slabosti: čak i Haley smatra Trumpa favoritom te mu zbog toga ne želi pretjerano "stati na žulj" u nadi da će se njezino ime time naći na glasačkom listiću, barem u funkciji potpredsjedničke kandidatkinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:04