NOVI TREND

Tri države Europske unije građanima će subvencionirati popravke kućanskih aparata

Francuska će od prosinca subvencionirati popravke, a Austrija od travnja ove godine pokriva 50 posto troška popravka
 Profimedia

Francuska će građanima subvencionirati popravke hladnjaka, telefona, prijenosnih računala, televizora i drugih kućanskih aparata kako bi smanjila količinu otpada i potaknula građane da dulje koriste uređaje.

Od idućeg mjeseca Francuzima će država za 15 eura smanjiti račun za popravak usisavača, 25 eura za mobilni telefon ili perilicu rublja i 45 eura za prijenosno računalo. Za to je predviđeno ukupno 410 milijuna eura, prikupljenih na osnovi poreza na okoliš koji je prije dvije godine nametnut proizvođačima robe široke potrošnje. Iduće godine u popis uređaja čiji će se popravak sufinancirati ući će friteze, printeri, kuhinjski roboti i drugi.

Cilj je spasiti planet i omogućiti ljudima da uštede novac, rekla je za britanski Times Nathalie Yserd, voditeljica Ecosystema, državnog tijela koje upravlja "bonusom za popravak". Macronova vlada očekuje da će bonus za 20 posto povećati broj uređaja koji se nose na popravak. Proizvođači se pritom moraju pridržavati novog propisa da na električnim, elektroničkim i mehaničkim proizvodima prikažu "indeks popravljivosti".

Europska unija od 2019. donosi niz propisa koji bi trebali produljiti rok trajanja kućanskih uređanja, odnosno urediti stvari tako da ih se više isplati popraviti, nego baciti i kupiti nove. Tvrtke moraju proizvoditi dugotrajnije uređaje, uz obavezu da za svaki model isporučuju rezervne dijelove najmanje 10 godina. To se odnosi na rasvjetu, perilice rublja i posuđa te hladnjake.

Prvi su s tim krenuli u Grazu 2017, gdje subvencije ne idu samo ovlaštenim serviserima, nego se i tzv. Repair Caféi mogu prijaviti za financiranje do 1200 eura godišnje. U Beču je u manje od tri mjeseca uz subvenciju popravljeno više od 8000 proizvoda, što je preračunato uštedjelo oko 190 tone CO2.

Lani je pokrenut pilot-projekt u njemačkoj saveznoj državi Thüringen i već u četiri mjeseca potrošen je sav predviđeni novac. Ove je godine od kraja svibnja oko 10.000 stanovnika Tiringije koristilo "Repair Bonus 2.0", prenosi dpa. Građanima se vraća polovica troškova popravka do najviše 100 eura.

Austrijanci su najvelikodušniji: od travnja ove godine pokrivaju također 50 posto troška popravka, ali do 200 eura po uređaju. Osobe s prijavljenim prebivalištem u Austriji mogu u roku od nekoliko minuta podnijeti zahtjev za vaučer za popravak preko interneta i pri plaćanju im se odbija do 50 posto iznosa računa. I to nekoliko puta ako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:53