REPORT G. DRLJAČE

Treći val zaraze potopio i Stockholm, ali se otvorenija Švedska puno bolje drži od zaključane Češke

Zemlje s daleko strožim mjerama nego Švedska imaju u trećem valu puno veće epidemiološke probleme
 Claudio Bresciani/TT News Agency/AFP

Formiranje tzv. trećeg vala pandemije više nije vidljivo samo na istoku Europe. Švedske zdravstvene vlasti upozorile su, primjerice, kako su infekcije u Stockholmu porasle 100 posto te je Johann Bratt, direktor za zdravstvenu i medicinsku skrb Stockholma i regije, vrlo jasno poručio: „Imamo treći val transmisije, stigao je kod nas“.

Bratt procjenjuje kako zbog trećeg vala, i pored početka cijepljenja u Švedskoj, još ne očekuju normalizaciju života. Početkom veljače u Stockholmu su imali oko 3200 novih slučajeva, a sada ih broje više od 6300. Pri ovome valja voditi računa kako je Švedska i pored zaoštravanja mjera i dalje zadržala relativni laissez-faire pristup kontroli pandemije u odnosu na većinu zapadnoeuropskih nacija, a njihov glavni državni epidemiolog, Anders Tegnell, poručuje kako je treći val nemoguće izbjeći, ali će opet pokušati kontrolirati širenje zaraze bez punog lockdowna.

Ono što je zanimljivo primijetiti jest kako zemlje s daleko strožim mjerama nego Švedska imaju u trećem valu puno veće epidemiološke probleme te je zanimljivo napraviti usporedbu. Možda je najbolji primjer Češka, zemlja s vrlo dugim i tvrdim lockdown.

Ispod je grafikon koji pokazuje kretanje slučajeva u Stockholmu.

image
Podaci o broju slučaja u Stockholmu

Ako pogledamo podatke o kretanju zaraze u Češkoj u odnosu na Švedsku možemo primijetiti kako se radi o zemljama slične veličine po broju stanovnika, međutim, Češka još od 22. prosinca na tjednoj razini počinje bilježiti puno više brojeve novih. Iako su i jedna i druga zemlja definitivno u trećem valu, taj treći val u Švedskoj je na puno nižoj razini – u zadnjem tjednu Češka je zabilježila 84,7 tisuća novih slučajeva, a Švedska samo 27,8 tisuća te je zapravo po tom ključnom kriteriju nekoliko puta epidemiološki uspješnija. O tome dobro svjedoči grafikon ispod.

image
Graf: Češka i Švedska

Još dramatičniju razliku epidemiološke uspješnosti pokazuje grafikon koji uspoređuje tjedni broj preminulih od COVID-19 zaraze u Češkoj i Švedskoj. Ako pogledamo broj potvrđenih smrti od početka listopada 2020. do danas, svaki tjedan Češka ima puno viši broj smrti od Švedske, a posebno je zanimljivo kako se od kraja veljače krivulje tjednog broja smrti razilaze u dva različita smjera – u Švedskoj broj potvrđenih smrti očigledno pada, dok u Češkoj dramatično raste. Razlika između Češke i Švedske u potvrđenim smrtima u zadnjem tjednu čak je pomalo nevjerojatna – Česi su prebrojili 1259 preminulih od COVID-19 bolesti, a Švedi 171 mrtvog ili 7,4 puta manje. Pogledajte grafikon ispod koji govori o kretnju broja smrti.

image
Graf: Češka i Švedska

Tijekom ove pandemije postalo je jasno kako se u različitim zemljama može kasnije očekivati nepovoljniji razvoj epidemiološke situacije, pa tako nije isključeno da će i kod Švedske doći do pogoršanja brojeva, dok bi se uz rast okuženosti i cijepljenje u Češkoj situacija mogla nešto brže popraviti. No, ono što brine kod slučajeva zemalja kako što su Češka ili Slovenija jest zastrašujući rast broja slučajeva i smrti čak i uz kontinuitet vrlo radikalnih epidemioloških mjera. Ispod je grafikon kumulativnog kretanja broja smrti na milijun stanovnika u Češkoj, Sloveniji i Švedskoj. U grafikonu je vodljivo kako je Slovenija na 1. listopada imala samo 74 mrtva od covida na milijun, Češka tek 63, Švedska visokih 538, a ipak s 3. ožujkom imamo puno drugačiju situciju: Češka ima epidemiološku noćnu moru s više od 1900 mrtvih na milijun, Slovenija se polako približava toj crnoj brojci, dok se Švedska uspijeva i dalje držati ispod 1300 mrtvih na milijun, čime se nalazi negdje oko europske sredine.

image
Graf koronavirus

Pri svemu ovome treba voditi računa kako je možda prve naznake da treći val kojeg su sve svi preplašili ipak počinje usporavati te su velike šanse da neće biti tako velik i ubitačan kao drugi val. No, za donošenje konačnog zaključka o trećem valu još treba pričekati. Naime, uz cijepljenje i vosku okuženost čini se da brojevi u zemljama poput Češke i Slovenije odlaze puno više nego što se očekivalo.

Ispod je pak grafikon koji ukazuje na mogućnost usporavanja trećeg vala po odabranim zemalja – radi se o promjeni gledano tjedan na tjedan u potvrđenim slučajevima zaraze. U svim odabranim zemljama vidljivo je da krivulje koje govore o brzini rasta kreću prema dolje; rast je još uvijek vrlo visok i zabrinjavajući, ali ipak usporava.

image
Graf koronavirus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44