VAL KRITIKA

Treća najjača američka stranka izabrala stranu u ratu, sve su otkrili jednom skandaloznom fotkom

Fotografija Zelenskog s hitlerovskim brčićima oštro su osudile neprofitne organizacije koje se bore protiv antisemitizma

Volodimir Zelenski

 Genya Savilov/Afp

Američka Libertarijanska stranka iz New Hampshirea našla se pod udarom kritika, koje pristižu sa svih strana, nakon što su na svome twitter profilu objavili fotošopiranu sliku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s brčićima u stilu Hitlera.

"Kada naručite Hitlera na Wish.com", stoji ispod fotografije, piše Business Insider.

Nakon toga na Twitter profilu stranke objavljen je i kolaž naslova u kojima se piše o aktivnostima ekstremnih desničara i neonacističkih ekstremista u Ukrajini.

Na istome profilu je podijeljen članak koji je napisao "The Grayzone", web stranica koja se opisuje kao krajnje ljevičarska, a poznata je po citiranju prokremaljskih i ruskih izvora. Ista stranica je također optužena za promicanje teorija zavjere poput neutemeljene tvrdnje da je Bill Gates planirao izbijanje COVID-19.

Fotografija Zelenskog s hitlerovskim brčićima oštro je osuđena na Twitter računima neprofitnih organizacija koje se bore protiv antisemitizma.

"Djed predsjednika Ukrajine borio se protiv nacista u Drugom svjetskom ratu; staviti Hitlerove brkove Zelenskom, izravnom potomku čovjeka koji je stavio svoj život na kocku boreći se protiv Hitlera, jest okrutno!", poručuje organizacija StopAntisemitism.

Nolan Pelletier, predsjednik Libertarijanske stranke u New Hampshireu, odgovorio je na kritike u e-poruci Insajderu. Napisao je kako reakcija na fotošopiranu fotografiju Zelenskog "pokazuje da je ljudima više stalo do forme nego sadržaja" i dodao kako je potpora američke vlade aktualnom vodstvu Ukrajine "dovela do ovog nereda".

Na pitanje podržava li njegova stranka Putina, Pelletier je ruskog čelnika nazvao "malim tiraninom koji je zabranio antiratne prosvjednike i ušutkao svoju političku opoziciju".

"No činjenica jest da Sjedinjene Države ne financiraju njegovu vojsku. Zato su naše kritike usmjerene prema Ukrajini. Ako bi SAD počele naoružavati Rusiju, naše kritike bi se usmjerile prema Putinu ", dodao je.

Nacionalna libertarijanska stranka za Insider je poručila kako se slaže s porukom svoga ogranka u New Hampshireu, te je također osudila Zelenskog što je dopustio neonacističkim skupinama da se bore protiv ruske vojske.

"Ponosni smo što smo jedina istinski antiratna stranka u Americi, i kao takvi, stojimo uz kritiku Libertarijanske stranke New Hampshirea ", stoji u priopćenju.

Otkako je rat u Ukrajini počeo u veljači, Moskva sve više gura lažan narativ kako ukrajinsku vladu vode nacisti.

Neonacisti doista postoji u Ukrajini. Prije rata, neke od ulica i spomenika u zemlji bili su posvećeni bivšim suradnicima nacista iz Drugog svjetskog rata. Poznato je da neki članovi njezinih dobrovoljačkih bataljuna također imaju neonacističke korijene, poput bataljuna Azov, ultranacionalističke paravojne snage. Međutim, Zelenski, koji je demokratski izabran na dužnost 2019., je Židov, upozorava Business Insider.

image

Fotošopirana slika Volodimira Zelenskog

Screenshot/Twitter

"Rusi tvrde da smo nacisti, ali kako narod može podržavati naciste kada su dali više od 8 milijuna života za pobjedu nad nacizmom? Kako ja mogu biti nacist?", rekao je Zelenski u veljači.

Američki State Department i stručnjaci za informacijsko ratovanje upozorili da su ruske tvrdnje o Zelenskom dio široke kampanje dezinformiranja koja služi Moskvi da opravdava invaziju na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:59