MUŠKI ILI ŽENSKI

Transrodna pedofilkinja (66) izbjegla zatvor, nisu mogli odlučiti u koju kaznionicu je poslati

Trans ženama s muškim genitalijama osuđenim za nasilne i seksualne zločine, zabranjeno je služenje kazne u ženskim zatvorima
 Swns/Swns/Profimedia/Swns/swns/profimedia

Transrodna pedofilkinja pošteđena je zatvora jer su rasprave oko toga treba li biti smještena u muški ili u ženski zatvor oduljile zaključivanje njenog slučaja. Bivšoj zatvorskoj djelatnici Tanyi Howes (66) suci su rekli da bi u normalnim okolnostima zbog počinjenih prijestupa odmah završila u pritvoru, no ipak su donijeli odluku kojom su joj poništili ranije izrečenu zatvorsku kaznu zbog vremenskog odmaka, piše Daily Mail.

image

Tanya Howes

Swns/Swns/Profimedia/Swns/swns/profimedia

Prema sudskim dokumentima, Howes se identificira kao žena i naziva se ženskim zamjenicama. Prethodno je priznala tri točke optužnice, uključujući posjedovanje 39 fotografija A kategorije (fotografije koje uključuju penetrativnu seksualnu aktivnost).

- Čini se pretjerano popustljivim poništiti kaznu. Kazna nema nikakve veze s time što je osoba transrodna, radi se o prirodi prijestupa. Trebalo bi još jednom provjeriti odluku, mnoga su pitanja ostala neodgovorena, rekao je David Campbell Bannerman, bivši konzervativni zastupnik sa sjedištem u Norfolku.

image

Tanya Howes

Swns/Swns/Profimedia/Swns/swns/profimedia

Posjedovanje fotografija A kategorije obično rezultira zatvorskom kaznom od šest mjeseci do tri godine, ali se zbog upućivanja slučaja Odboru za transrodne osobe i poslanog zahtjeva za produljenje roka cijela situacija oduljila. Ovakav sustav praćenja uveden je 2017. godine kako bi se donosile odluke o prikladnom zbrinjavanju transrodnih osoba u zatvor.

Ranije ove godine trans ženama osuđenim za nasilne i seksualne zločine, a koje još uvijek imaju muške genitalije, zabranjeno je služenje kazne u ženskim zatvorima. Dodatna mjera uvedena je nakon kontroverze povezane s Islom Bryson koja je osuđena za silovanje dviju žene prije nego je postala muškarac Adam Graham.

image

Tanya Howes

Swns/Swns/Profimedia/Swns/swns/profimedia

U početku je Bryson trebala biti smještena u izolaciju u jedini škotski ženski zatvor, no to je izazvalo reakcije javnosti i političara što je rezultiralo promjenom pravila. Izuzeća se dopuštaju samo u najiznimnijim slučajevima uz odobrenje ministra, a oni koji se ne mogu sigurno smjestiti u muški zatvor kaznu mogu odslužiti u specijaliziranim jedinicama.

Howes je osuđena na 12 mjeseci zatvora i uvjetno na dvije godine. - Zbog vremenskog odmaka, zato što niste ponovili kazneno djelo i zato što porota smatra da se možete rehabilitirati, odlučili smo donijeti neuobičajeno odluku i poništiti kaznu, rekao je Ian Taylor, predsjedavajući sudačkog vijeća.

- Ovaj slučaj privukao je publicitet koji će neizbježno obilježiti njen život. Zauvijek će morati živjeti sa sramom i neugodom. Howes je odmah priznala krivnju i surađivala s policijom, kaže Damien More.

Dodao je da je prijestupnica u tom trenutku bila u lošoj životnoj situaciji, sad je u stabilnoj vezi punoj ljubavi i ima podršku svoje djece. Howes mora provesti 30 dana na rehabilitaciji te će na 10 godina bit stavljena u registar seksualnih prijestupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:27