RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Traga se za žrtvama napada na šoping centar, turska tvrtka Kijevu donira svoja tri čuvena borbena drona

Visoki turski dužnosnik izjavio je da se Rusija žalila Turskoj zbog prodaje dronova Bayraktar TB2 Ukrajini

Gašenje požara u trgovačkom centru

 Str/AFP

Ključni događaji

- U napadu na trgovački centar u Kremenčuku poginulo 18 osoba

- Tvrtka Erdoganova zeta donirat će Ukrajini tri drona Bayraktar

- Medvedev: Bilo kakvo zadiranje u Krim bit će objava rata Rusiji

- Putin: Rusija će ispuniti obvezu isporuke gnojiva Brazilu


NOVO 11:16 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je požar u trgovačkom centru Kremenčuk uzrokovan 'detonacijom streljiva za oružje sa Zapada'. Pritom nisu iznijeli dokaze kojima bi potkrijepili takvu tvrdnju.

- 27. lipnja, ruske zračne snage izvele su napad na Kremenčuk, visoko preciznim zračnim oružjem pogodili smo hangare u kojima su bili oružje i streljivo, koje je stiglo iz SAD-a i europskih država. Kao rezultat napada, pogođeno je skladište oružja i streljiva sa Zapada koje je bilo namijenjeno ukrajinskim vojnicima u Donbasu. Detonacija uskladištenog streljiva izazvala je požar u obližnjem nefunkcionalnom trgovačkom centru, rekao je.


11:09 Rusija je nametnla sankcije supruzi i kćeri američkog predsjednika Joea Bidena.

Imena Jill Biden i Ashley Biden nalaze se na popisu 25 američkih državljana stavljenih na proširenu listu sankcija, prenosi agencija RIA Novosti.


9:18 Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski pozvao je u noćnom obraćanju međunarodnu zajednicu da zaustavi 'ruski teror' rekavši kako smatra da je zbog napada projektilima na trgovački centar u Kremenčuku Putinova zemlja 'najveća teroristička organizacija na svijetu'.

Poručio je kako je summit G7, koji se održava u Njemačkoj, rezultirao važnim dogovorom.

- Najmoćnije demokracije na svijetu podržavat će našu državu sve dok bude potrebno za našu pobjedu. Ukrajina neće biti slomljena. Nikada, rekao je.


:43 Čelnici zemalja G7 poručili su sa summita u Njemačkoj da je napad na trgovački centar u Kremenčuku 'gnjusan'.

- Napadi na nedužne civile predstavljaju ratni zločin. Ruski predsjednik Putin i ostali odgovorni snosit će odgovornost, poručili su u zajedničkom priopćenju.

Na zahtjev Ukrajine, Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je hitan sastanak u New Yorku na kojem bi se raspravljalo o napadu. UN je napad nazvao 'žalosnim' ističući da da 'civilna infrastruktura nikada ne bi trebala biti meta'.


7:08 Spasilački timovi još uvijek tragaju za osobama koje su ostale zarobljene ispod ruševina trgovačkog centra u Kremenčuku, koji je jučer gorio nakon što ga je pogodio ruski projektil.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da je u zgradi bilo više od 1000 ljudi u trenutku napada, no te brojke nije moguće potvrditi iz neovisnog izvora.

Prizori s mjesta napada prikazuju goleme oblake crnog dima i plamena te hitnu pomoć u potrazi za žrtvama.

- Nastavljamo s operacijom spašavanja u trgovačkom centru u Kremenčuku. Glavni zadatak je spašavanje preživjelih, uklanjanje ruševina i gašenje požara. Poginulo je 18 osoba, a ozlijeđeno 59, od čega su 25 osobe hospitalizirane, izvijestili su iz ukrajinske državne službe za hitne slučajeve u utorak u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Utvrđeno je najmanje 40 nestalih osoba. Gašenje požara trajalo je četiri sata, a u akciji je sudjelovalo 300 vatrogasaca.

image

Gašenje požara u trgovačkom centru

Str/AFP
image

Gašenje požara u trgovačkom centru

Str/AFP
image

Gašenje požara u trgovačkom centru

Str/AFP
image

Gašenje požara u trgovačkom centru

Str/AFP

Turska kompanija Baykar izvijestila je u ponedjeljak da će donirati tri bespilotne letjelice Ukrajini, nakon što je u crowdfunding kampanji prikupljeno dovoljno sredstava za kupnju nekoliko modela Bayraktar TB2.

TB2 je bio iznimno popularan u Ukrajini jer je pomogao u uništavanju ruskih topničkih sustava i oklopnih vozila a postao je i tema domoljubne hit pjesme koja ismijava ruske trupe, s refrenom "Bayraktar, Bayraktar".

Iz tvrtke Baykar kažu kako su odlučili dati svoj doprinos crowdfunding kampanji tako što će tri bespilotne letjelice dati Ukrajini besplatno uz poruku da se prikupljeni novac za njihov kupnju "doznači narodu Ukrajine koji se bori".

Visoki turski dužnosnik izjavio je da se Rusija žalila Turskoj zbog prodaje naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Ukrajini no da prodaja nije stvar međudržavne pogodbe već privatne tvrtke Baykar.

image

Dron 'Bayraktar TB2'

Baykar/handout/Anadolu Agency Via AFP

Turska je uspostavila bliske veze s Rusijom u energetici, obrani i trgovini te se uvelike oslanja na ruske turiste a Baykar je dronove prodao Kijevu prije invazije unatoč ruskim prigovorima.

TB2 je korišten i u sukobima u Siriji, Iraku, Libiji i Nagorno-Karabahu te je vodeći turski izvozni vojni proizvod.

Ministarstvo obrane Litve priopćilo je ranije ovog mjeseca da će Turska agencija za obrambenu industriju donirati TB2 Litvi za Ukrajinu, nakon što su Litavci prikupili gotovo 6 milijuna eura za njegovu kupnju.

Turska kompanija "Baykar" je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija, osnovana 1984. godine pripada obitelji Bayraktar. Tehnički direktor kompanije je Selcuk Bayraktar, zet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Medvedev: Bilo kakvo zadiranje u Krim bit će objava rata Rusiji

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u ponedjeljak da bi bilo kakvo zadiranje neke zemlje članice NATO-a na poluotok Krim moglo predstavljati objavu rata Rusiji, što bi moglo dovesti do trećeg svjetskog rata.

"Za nas je Krim dio Rusije. A to znači zauvijek. Svaki pokušaj zadiranja u Krim je objava rata našoj zemlji", rekao je Medvedev za novinsku internet stranicu Argumenty i Fakty.

"A ako to učini država članica NATO-a, to znači sukob s cijelim sjevernoatlantskim savezom. Treći svjetski rat. Potpuna katastrofa", rekao je Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Izjavio je i da će Rusija, ako Finska i Švedska uđu u NATO, ojačati svoje granice i biti "spremna na korake odmazde", a to bi moglo uključivati ​​mogućnost postavljanja hipersoničnih raketa Iskander na "na njihov prag".

Putin rekao da će Rusija ispuniti obvezu isporuke gnojiva Brazilu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u telefonskom razgovoru s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom u ponedjeljak kako će Rusija ispuniti sve svoje obveze oko isporuke gnojiva Brazilu, prenosi Reuters.

Putin i Bolsonaro su, kako je priopćeno iz Kremlja, razgovarali o globalnoj sigurnosti hrane i potvrdili svoju namjeru da ojačaju strateško partnerstvo.

Južnoamerički čelnik potvrdio je da je razgovarao s Putinom.

"Upravo sam imao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Putinom, tijekom kojeg smo razgovarali o sigurnosti hrane i energetskoj sigurnosti", rekao je Bolsonaro, dodajući kako su u razgovoru sudjelovali i njegovi ministri poljoprivrede i energetike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:15