SASTANAK U ČETVRTAK

TOLIKO O ODMAKU OD ESTABLIŠMENTA Trump po savjet otišao doajenu svjetske diplomacije Henryju Kissingeru

Henry Kissinger i Donald Trump
 Jason Lee / Mike Segar / Reuters

Izabrani predsjednik Donald Trump, novak u politici, sastao se u četvrtak u New Yorku s bivšim američkim državnim tajnikom Hernyjem Kissingerom, jednim od najpoznatijih diplomata 20. stoljeća, objavio je Trumpov tim.

Razgovarali su o Kini, Rusiji, Iranu i Europskoj uniji i ključnim pitanjima u svijetu.

"Moje poštovanje za dr. Kissingera je golemo i cijenim što je pristao podijeliti svoje misli sa mnom", rekao je Trump.

Židov rođen u Njemačkoj 1923., Kissinger je emigrirao u Sjedinjene Države 1938., u bijegu od nacista i 1943. je postao Amerikanac. Državni tajnik u administraciji bivših predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda od 1973. do 1977., danas 93-godišnji Kissinger uvažavan je stručnjak kojeg često konzultiraju u SAD-u i inozemstvu.

Vodio je američku diplomaciju u vrijeme Hladnog rata i zaslužan je za približavanje SAD-a Kini počekom 70-ih. Zaključio je mirovni sporazum kojim je okončan američki angažman u Vijetnamu, ali ne i rat, zbog čega je 1973. Nobelovu nagradu za mir podijelio sa sjevernovijetnamskim komunistiom Le Duc Thoom.

No, vrlo je kontroverzna Kissinerova uloga u državnom udaru u Čileu 1973. ili bombardiranje Kambodže tijekom Vijetnamskog rata.

Kissinger nije bio zagovornik ulaska Doanlda Trumpa u Bijelu kuću te je u intervjuu za specijalizirani časopis The Atlantic prije izbora 8. studenoga rekao da podržava demokratkinju Hillary Clinton, koja je po njegovu mišljenju pristaša "tradicionalnog modela Amerike otvorene svijetu i međunarodnim odnosima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:19