VIKTOR MEDVEDČUK

Tko je oligarh kojeg se Zelenski odrekao u zamjenu za borce Azova: S Putinom ga veže kumstvo i dugogodišnje prijateljstvo

Medvedčuk se svojedobno spominjao kao jedan od kandidata Vladimira Putina za preuzimanje vlasti u Kijevu

Viktor Medvedčuk

 Profimedia, AFP

Bivši ukrajinski zastupnik i Putinov saveznik Viktor Medvedčuk oslobođen je u iznenadnoj razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Ukrajinska strana oslobodila je 55 Rusa te Ukrajinaca odanih Moskvi, među kojima je bio i Medvedčuk, čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju, dok je Rusija predala 300 zarobljenika, među njima i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja te deset stranaca.

Prema riječima Zelenskog, razmjena se dugo pripremala, iz posredništva Turske i Saudijske Arabije.

- Ne žalim što smo se odrekli Medvedčuka u zamjenu za prave ratnike. Vezano za njega provedene su sve istražne radnje predviđene zakonom. Ukrajina je od njega dobila sve kako bi se utvrdila istina u kaznenom postupku, rekao je ukrajinski čelnik.

Podsjetimo, Medvedčuk je uhićen u travnju, a vijest o njegovu uhićenju objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavivši na Telegramu fotografiju tajkuna u ukrajinskoj uniformi s lisicama na rukama.

Na Twitteru je, pak, ukrajinska obavještajna služba SBU uz fotografiju navela da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao krinku, kako bi se prerušio u ukrajinskog borca.

image

Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk

Vyacheslav Prokofyev/Tass/Profimedia/Vyacheslav Prokofyev/Tass/Profimedia

Medvedčuk se svojedobno spominjao kao jedan od kandidata ruskog predsjednika Vladimira Putina za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju svrgavanja kijevskog režima, što je po mnogim procjenama bila namjera Moskve nakon osvajanja ukrajinske prijestolnice Kijeva na početku invazije.

Njemu je prije početka rata u Ukrajini određen kućni pritvor zbog optužbi za izdaju, no nekoliko dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, krajem veljače, objavljena je informacija da je pobjegao iz kućnog pritvora na nepoznatu lokaciju.

Medijski tajkun, čijoj je kćeri ruski predsjednik Putin navodno kum, poricao je svaku krivnju za izdaju. Njegova odvjetnica rekla je da je njezin klijent bio prisiljen promijeniti lokaciju zbog prijetnji nacionalističkih skupina te da je o tome obavijestio vlasti.

Bio je suočen s optužbama za izdaju i pokušaj pljačke državnih resursa na Krimu, dijelu Ukrajine koji je Rusija anektirala 2014. godine i prijetilo mu je 15 godina zatvora.

image

Medvedčuk u vrijeme uhićenja

Handout/Afp

Medvedčuka su optuživali i da je 2004. godine sudjelovao u falsificiranju i namještanju predsjedničkih izbora u korist Viktora Janukoviča, što je izazvalo "narančastu revoluciju" te ponavljanje trećeg kruga izbora na kojima je pobijedio Viktor Juščenko.

Nakon što ga je Europska unija stavila na popis sankcioniranih osoba, hrvatske vlasti su blokirale u Dalmaciji luksuzni brod ‘Royal Romance‘ za kojega se ranije pisalo da joj je vlasnik upravo oligarh Medvedčuk.

Viktor Medvedčuk je navodno desetljećima blizak s Putinom. Zajedno su odmarali na obalama Crnog mora i poslovali. Dijelili su, kako je pisao Time, ‘opsjednutost‘ vezama između dviju zemalja i zapadnim silama za koje su smatrali da ih žele potpuno razdvojiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:47