SUROVI SERGEJ

Tko je novi ruski zapovjednik u Ukrajini: Jednog je časnika toliko ponižavao da se ubio pred njim

Nekolicina ruskih generala najvjerojatnije je smijenjena sa svojih položaja početkom ovog mjeseca

Sergei Surovikin i Vladimir Putin

 Alexei Druzhinin/Sputnik Via Afp

Nekolicina najviše rangiranih ruskih generala najvjerojatnije je smijenjena sa svojih položaja početkom ovog mjeseca, a britansko Ministarstvo obrane javlja kako je među njima najvjerojatnije i zapovjednik Južne vojne oblasti, general zbora Aleksandr Dvornikov.

Kako javlja britansko ministarstvo, najvjerojatnije je smijenjen i general-pukovnik Andrej Serdjukov, zapovjednik elitnih Zračno-desantnih snaga (VDV) Ruske Federacije. Oba generala veterani su čečenskih ratova, ruske intervencije u Siriji, te su nositelji ordena Heroj Ruske Federacije.

Dvornikova je na mjestu zapovjednika Južne vojne oblasti zamijenio još jedan heroj Ruske Federacije, general zbora Sergej Surovikin, dosadašnji zapovjednik Zračnih i svemirskih snaga (VKS), koji je također predvodio rusku intervenciju u Siriji između ožujka i prosinca 2017., te između siječnja i travnja 2019. - ukupno duže nego bilo koji drugi ruski general.

image

Sergej Surovikin, dosadašnji zapovjednik Zračnih i svemirskih snaga (VKS)

Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia/Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

Prema većini zapadnih obavještajnih izvora, general Dvornikov poslan je u Ukrajinu krajem travnja ove godine kako bi preuzeo izravno operativno zapovijedanje ruskim snagama u toj zemlji. Nakon početnih neuspjeha ruske invazije, te zapovjednog i logističkog kaosa koji je uslijedio, Kremlj je navodno odlučio postaviti jasnu zapovjednu strukturu na terenu, s jednim visokim časnikom unutar Ukrajine kojem će izravno odgovarati svi drugi zapovjednici postrojbi koji sudjeluju u invaziji. Ta je čast pripala upravo zapovjedniku Južne vojne oblasti, čije su postrojbe i najviše zastupljene među ruskim snagama u Ukrajini.

Mišljenja zapadnih analitičara o iskustvu i vještini generala Dvornikova nisu se isticala hvalospjevima - većina je navodila kako se radi o zapovjedniku skromnog ratnog iskustva, čiji je mandat u Siriji obilježilo masovno razaranje civilnih meta i svađa s iranskim saveznicima, zbog koje se Teheranu morao osobno ispričavati ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Dvornikova strategija u Siriji svodila se prvenstveno na frontalne napade uz podršku teške artiljerije - ista strategija koju su posljednjih tjedana preuzele i ruske snage u Ukrajini.

Ukoliko je istina da je Dvornikov smijenjen, to bi moglo dodatno potvrditi ranije izvještaje zapadnih službi kako Rusija u ovoj fazi rata u Ukrajini napreduje znatno sporije i uz znatno veće gubitke od očekivanih, unatoč višestrukoj artiljerijskoj nadmoći nad ukrajinskim postrojbama.

Njegov izgledni zamjenik na terenu, general Surovikin, bio je zapovjednik Istočne vojne oblasti od 2013. do 2017., kada je imenovan zapovjednikom VKS-a, grane ruske vojske nastale spajanjem ruskog ratnog zrakoplovstva i svemirskih obrambenih snaga.

Iza Surovikina je, pak, niz kontroverzi, od optužbi za korupciju do optužbi za nasilničko ponašanje. Dok je služio kao zapovjednik 34. motorizirane pješadijske divizije, pukovnik Viktor Čibizov ga je 2004. optužio da ga je pretukao jer je glasao za pogrešnog kandidata.

Samo mjesec dana kasnije, zamjenik zapovjednika divizije za naoružanje, brigadir Andrej Štakal se ustrijelio pred Surovikinom i zamjenikom zapovjednika vojne oblasti, nakon što se Surovikin derao na njega i vrijeđao ga. Vojni sud oba je puta oslobodio Surovikina.

image

Sergej Surovikin

Vadim Savitskii/Sputnik Via Afp

Surovikin je 2011. bio zadužen i za uspostavljanje ruske Vojne policije kao zasebne grane unutar vojske, no zbog sukoba između Ministarstva obrane i Ureda vojnog tužiteljstva ostao je bez željenog zapovjedništva nad tom postrojbom.

Njegov uspon kroz ruske oružane snage, a pogotovo njegovo imenovanje za generala zbora 2021. godine, naveo je pojedine analitičare da spekuliraju kako se radi o časniku kojeg se priprema da jednoga dana naslijedi sadašnjeg čelnika Združenog stožera ruske vojske, Valerija Gerasimova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:14