‘ON JE TO ZASLUŽIO‘

Tko je nasljednik imperija Georgea Sorosa: ‘Krstari brodom, pije na litre, a pamte ga po divljim zabavama‘

Iako je njegov otac jedan od najpoznatijih donatora liberalne scene, Alex tvrdi da je politički angažiraniji od oca

Alexander Soros

 Dave Kotinsky/Getty Images/Profimedia/Dave Kotinsky/getty Images/profimedia

Alexander Soros, četvrto dijete politički angažiranog milijardera Georgea Sorosa, preuzeo je očevo 25 milijardi dolara vrijedno poslovno carstvo. Mladi nasljednik (37) donedavno je bio poznatiji kao ljubitelj divljih zabava, a izjavljivao je da ne želi da ga se smatra lijenim pripadnikom globalne zlatne mladeži. Sada ima priliku pokazati se kao poslovni čovjek.

Vijest da će 92-godišnji milijarder i mecena poslovni portfelj povjeriti prvom sinu iz drugog braka iznenadila je promatrače, a odmah su počele i usporedbe s vrlo gledanom američkom serijom o rivalstvu "Succession". Naime, očekivalo se da će obiteljskim koncernom upravljati njegov stariji sin Jonathan (52), Sorosevo treće dijete iz prvog braka. Jonathan je izvršni direktor i osnivač investicijske kompanije JS Capital Management i za očekivati je bilo da uz vlastitu uspješnu tvrtku preuzme upravljanje i očevim puno poznatijim poslovnim carstvom. Jonathan je poznat i kao promotor demokratskih i progresivnih politika. Baš kao i otac, veliki je donator, a kalio se između ostalog i u očevoj firmi.

image

Alexander Soros

Nicholas Hunt/Afp

Međutim, George Soros, čovjek kojeg desničari najviše mrze, odabrao je mlađeg sina. "S Jonathanom se nije složio po nekim pitanjima", kratko je objasnio stariji Soros Wall Street Journalu objavljujući svoju presudu. Jonathan je očevu tvrtku napustio 2011. godine te pokrenuo vlastiti biznis za žensku sportsku odjeću.

Alexa je dugo imao reputacija partijanera. Njegov mlađi brat Gregory je umjetnik. No, Sorosev nasljednik je završio prestižni Berkeley, a već se godinama promovirajući progresivne politike trudi izgraditi ozbiljniji imidž. Fotografije s društvenih mreža na kojima pije alkohol zamijenio je onima na kojima se druži s političarima i aktivistima, pogotovo u posljednjim godinama Obamine administracije.

Sada će predsjedati golemom investicijsko-filantropskom mašinom. Svi se pitaju zašto njegovi braće i sestre nisu uključeni u upravu. O njegovu najstarijem polubratu Robertu pisalo se 2014. da prolazi kroz "prljav razvod". Iz očeve tvrtke otišao je 2017. godine. Otvorio je vlastitu tvrtku za ulaganja. Andrea, Sorosevo drugo dijete i jedina kći, članica je uprave Zaklade Otvoreno društvo. Gregory, najmlađi sin, kipar je koji se ne voli isticati u javnosti.

Američki mediji o nasljedniku su pisali još 2008. godine kao o sinu koji se "opušta u tatinoj kući u Southamptonu, pije na litre, krstari obiteljskim brodom i žvali se s komadima". Bio je to prvi put da je završio u medijima. Majčin komentar bio je: "Dobrodošao u obitelj Soros". Taj detalj ispričao je kasnije sam Alex New York Timesu. No, i puno prije toga, a i poslije toga Alex je slovio kao sin koji voli tulumariti i koji stalno priređuje zabave s manekenkama. U medijima se 2016. pojavila informacija da priređuje tulume na kojima ima jastoga, roséa i pijanih igara skrivača.

image

George Soros

Fabrice Coffrini/Afp

Aryeh Neier, bivši predsjednik Otvorenog društva, tvrdi da je u to vrijeme Alex dolazio na sastanke uprave, ali da je na njima rijetko kada progovorio. Zanimljivije mu je bilo s poznatim ličnostima iz svijeta glazbene produkcije, sporta i manekenstva. Često je objavljivao zajedničke fotografije sa slavnim ličnostima, a njegovi su prijatelji na društvene mreže lijepili slike sa zabava uz hashtag "Kamp Soros". U to vrijeme studirao je povijest na Berkeleyju. Upisao se 2010., a diplomirao 2018.

Međutim, već je 2012. godine Timesu rekao da se želi riješiti takve reputacije. Tada je izjavio da ga je šokirala karikatura koja ga pokazuje kao playboya.

Iako je sa zabavom nastavio i u 30-tima, njegove su se društvene mreže počele puniti fotografijama sa svjetskim liderima i razvikanijim liberalnim političarima. Prije dvije godine pozirao je ispred američkog Kongresa s Chuckom Schumerom, vođom demokratske većine u Senatu, kojeg je nazvao "dobrim prijateljem".

Proteklih godina postao je aktivniji u obiteljskoj tvrtki. Umjesto brata, posjećivao je urede u stranim zemljama. Od prosinca je predsjednik uprave Otvorenog društva. Američki mediji ističu i njegov filantropski rad. Ustanovio je zakladu Alexander Soros i donirao za društvenu pravdu, često vezano za glasačka prava i ravnopravnost spolova.

Iako je njegov otac jedan od najpoznatijih donatora liberalne scene, Alex tvrdi da je politički angažiraniji od oca. Namjerava, najavio je, nastaviti upumpavati novac u ljevicu sve dok "to isto radi i druga strana".

Na pitanje zašto je odabran kao nasljednik, njegov otac George je odgovorio: "Jer je to zaslužio".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:30