JEFFREY EPSTEIN

TKO JE BIO SEKSUALNI PREDATOR KOJI JE PRESUDIO SAM SEBI S multimilijarderom se povezuju imena američkih moćnika, među kojima i Trumpa te Clintona

 
Jeffrey Epstein
 Profimedia, Capital pictures

Američki multimilijarder Jeffrey Epstein (66) ubio se u zatvoru, izvijestio je ABC News. Epstein je nakon uhićenja 6. srpnja zadržan u zatvoru zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

Kontroverzni se tajkun 8. srpnja izjasnio da nije kriv za seksualnu trgovinu i zavjeru. Tužitelji su u optužnici naveli da je namamio desetke 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove te im plaćao za seksualne usluge. U optužnici stoji da je bivši menadžer hedge fonda dogovarao da djevojke gole izvode “masaže” i druge seksualne radnje te plaćao nekima od njih da regrutiraju još djevojaka.

Epsteinu je nakon uhićenja odbijen zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu, na što su se njegovi odvjetnici planirali žaliti.

Njegove luksuzne rezidencije u Palm Beachu i New Yorku skrivaju mračne tajne, prema istrazi američkih vlasti i brojnim tužbama koje su protiv njega podnijele navodne žrtve. Njegova smrt dolazi dan nakon što su otkriveni dokumenti koji su otkrili listu zlostavljanja mladih žena i svih povezanih u slučaju Epstein.

Ovo nije bio prvi pokušaj samoubojstva. Epstein je 25. srpnja pronađen bez svijesti u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu s ozljedama vrata. I dalje nije razjašnjeno je li ozlijede nanio sam.

Desetak dana prije prvog incidenta u zatvoru, Courtney Wild i Annie Farmer, dvije žene koje su tvrdile da su žrtve spolnog zlostavljanja, pozvale su u suce da ga zadrže u zatvoru dok čeka suđenje jer “predstavlja opasnost za društvo”.

Tužitelji su rekli da su tijekom pretrage njegova newyorškog doma pronađeni “gomila novca”, “deseci dijamanata” i lažna strana putovnica u kojoj se navodi da mu je prebivalište u Saudijskoj Arabiji. Deseci tinejdžerica, od kojih su neke imale samo 14 godina, navodno bi prolazile kroz Epsteinov “salon za masažu” nekoliko puta dnevno. Epstein je uz sebe imao niz osoba koje bi mamile mlade djevojke predstavljajući ovog bivšeg nastavnika matematike kao dobročinitelja.

Nakon što su namamljene, djevojke su bile zapisane u Epsteinovu “malu crnu knjižicu”, popis na kojemu je s vremenom bilo više od stotinu imena, prenio je Miami Herald. Djevojke su bile raspoređene na područjima gdje Epstein ima rezidencije, uključujući i Pariz, navodi se na sada neaktivnom blogu Gawker, koji je objavio dijelove knjige 2015.

The Metropolitan Correctional Center where financier Jeffrey Epstein was being held, on August 10, 2019, in New York. Epstein has committed suicide in prison while awaiting trial on charges that he trafficked underage girls for sex, officials and media reported Saturday, sparking an FBI investigation. Epstein, a convicted pedophile who befriended numerous politicians and celebrities over the years, was found unresponsive in his cell at the Metropolitan Correctional Center from
Profimedia, AFP
Kaznionica na njujorškom Manhattanu

Prema brojnim svjedočanstvima, domaćini, Epsteinov tajnik i osobe zadužene za regrutiranje djevojaka revno su organizirali sumorne aktivnosti, katkad osiguravajući i privatne letove, a djevojke su uobičajeno bile plaćene 200 do 300 dolara po posjetu.

Prema najnovijim navodima New York Timesa, nekoliko uglednih investitora i znanstvenika potvrdilo je da je Epstein na svojem ranču u Santa Feu htio napraviti ‘’tvornicu beba’’ i oploditi žene tako da se njegov DNK širi svijetom.

Skandal povezan s Epsteinom toliko je kompleksan da seže do Bijele kuće. S njim se povezuju imena američkih moćnika, među kojima i Donalda Trumpa te Billa Clintona.

Epstein, tajnoviti multimilijarder i prijatelj brojnih prinčeva, političkih moćnika i poslovnih divova, prvi je put bio optužen za seksualno zlostavljanje 2005. godine, a zatvorsku kaznu od 13 mjeseci odslužio je 2008. Prema optužnici iz 2011. koju je podnijela, jedna od žrtava, Virgina Roberts Giuffre, na njegovu je privatnom karipskom otoku, koji je u medijima poznatiji kao “otok orgija”, viđala i Clintona i britanskog princa Andrewa. Iako nikada nije vidjela da bivši predsjednik čini nešto neprimjereno, britanski je princ nedugo nakon toga bio optužen za seksualno zlostavljanje. Buckinghamska palača i danas opovrgava tu optužbu.

Prema njezinu svjedočanstvu, Epstein je u svojoj kući postavio brojne skrivene kamere kako bi potajno snimao moćnike u seksualnim odnosima s maloljetnim djevojkama, navodno u svrhu ucjene.

Giuffre je tvrdila da ju je zlostavljala Epsteinova bivša djevojka Ghislaine Maxwell, što je ona opovrgnula. Maxwell, kći preminulog mogula Roberta Maxwella, koji je u svojem portfelju imao mnogobrojne tabloide poput britanskog Daily Mirrora, prema svemu sudeći imala je ključnu ulogu u spornom lancu, a prema najnovijim dokazima bila je Epsteinov “guru” za povezivanje s elitom.

Maxwell je na fotografijama mnogih istaknutih osoba, među kojima su i Clinton, Trump i princ Andrew. Bila je i gošća na vjenčanju Chelsea Clinton 2009. godine, kćeri bivšeg američkog predsjednika, s kojom je bila bliska prijateljica. I Maxwell i Epstein njegovali su vrlo bliske odnose s cijelom dinastijom Clinton.

Dnevnici letova pokazuju da je od 2001. do 2003. Bill Clinton letio Epsteinovim privatnim zrakoplovom, kojeg su mediji prozvali “Lolita Express”, 26 puta. Nakon Epsteinova uhićenja u srpnju 2006. godine, podaci federalne porezne agencije IRS dokazuju da je Epstein te godine Zakladi Clinton donirao 25.000 dolara.

Epstein je redovito posjećivao rezidenciju Donalda Trumpa Mar-a-Lago u floridskom Plam Beachu. Arhivski videosnimak koji je NBC otkrio proteklog tjedna pokazuje da su Trump i Epstein okruženi plesačicama u klubu Mar-a-Lago, a Maxwell je u pozadini. Prema Daily Mailu, Trump je bio čest gost na večerama u Epsteinovoj kući, koja je nerijetko bila puna golišavih modela. Jednako tako, Epstein je tvrdio da je upravo on upoznao prvu damu, Melaniju Trump, s predsjednikom dok je još bila model.

Trump ne poriče svoje prijateljstvo s Epsteinom. Štoviše, samo tri godine prije prve optužnice nazvao ga je “odličnim tipom” s kojim je uvijek “jako zabavno”. Iako protiv Maxwell ili bilo koga drugog iz Epsteinova kruga nije podnesena nikakva optužba, oni bi mogli biti nova karika u rasvjetljavanju slučaja. Činjenica da je u trenutku tragedije bio pod stalnim nadzorom kako si ne bi ponovno pokušao nauditi izazvala je brojne kritike i nova pitanja o okolnostima (samo)ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:01