NOVA ZVIJEZDA LIJEVICE

Tko je Alexandria Ocasio-Cortez, najmlađa žena koja je izabrana u parlament SAD-a

 
Alexandria Ocasio-Cortez
 Andrew Kelly / REUTERS

Alexandria Ocasio-Cortez, 29-godišnja američka političarka i pripadnica Demokratske stranke, pobijedila je u izborima za Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država te ušla u povijest kao najmlađa žena koja je izabrana u parlament SAD-a.

Ocasio-Cortez se na izborima za predstavnika 14. okruga savezne države New York suočila s kandidatom Republikanske stranke Anthonyjem Pappasom, kandidatom Stranke radničkih obitelji Joeom Crowleyjem te Elizabeth Perri, kandidatkinjom Konzervativne stranke. Mlada ih je političarka nadmoćno pobijedila, osvojivši 78 posto dostupnih glasova.

"Nismo pokrenuli ovu kampanju jer sam mislila da sam posebna, unikatna i bolja od svih ostalih. Pokrenuli smo je jer nije bilo nikoga tko bi progovarao o moralnim pitanjima s kojima se danas suočavamo. Kampanju smo pokrenuli jer nitko nije razgovarao o koruptivnom utjecaju novca na politiku, kršenju ljudskih prava od strane Agencije za imigraciju i provođenja carinske politike i dugovima u kojima grcaju diplomirani studenti", rekla je Ocasio-Cortez tijekom svog pobjedničkog govora. "Kad o tim problemima nitko ne priča, naša dužnost zalagati se za ono što je ispravno."

Democratic Congressional candidate Alexandria Ocasio-Cortez poses with a campaign worker during a whistle stop in the Queens borough of New York City, New York, U.S., November 5, 2018. REUTERS/Andrew Kelly
Andrew Kelly / REUTERS
Alexandria Ocasio-Cortez s djelatnikom njezine kampanje

Mlada se Amerikanka prometnula u svojevrsnu novu zvijezdu Demokratske stranke kada je 26. lipnja ove godine na unutarstranačkim izborima pobijedila veterana stranke Joea Crowleyja, tada četvrtog najmoćnijeg demokrata u Kongresu. Ocasio-Cortez je na tim izborima osvojila 57,13 posto glasova dok je Crowley osvojio 42,5 posto. Mediji poput časopisa Time, televizijske postaje CNN, dnevnih novina The New York Times i The Guardian njezinu su pobjedu nazvali jednom od najvećih nekog nefavoriziranog kandidata.

Osporavanjem nove Crowleyjeve nominacije, Ocasio-Cortez je zapravo sukobila s ustaljenim odnosnom snaga u američkoj politici. Mlada je kandidatkinja potrošila puno manje novaca od Crowleyja (194 tisuće dolara naspram njegovih 3,4 milijuna) i nije ishodila potporu etabliranih članova stranke poput senatora države New York Chucka Schumera i Kirsten Gillibrand, njujorškog guvernera Andrewa Cuoma i gradonačelnika "Velike Jabuke" Billa de Blasija.

Supporters of Democratic congressional candidate Alexandria Ocasio-Cortez celebrate her victory at her midterm election night party in New York City, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Andrew Kelly
Andrew Kelly / REUTERS

"Znala sam da mogu pobijediti samo ako moja poruka bude beskompromisna i ako proširim biračko tijelo. Strateški, to je jedini način. Nisam mogla trčati prema centru. Nisam mogla potrošiti više novaca. Nisam mogla trošiti energiju na one birače koji neće promijeniti svoje mišljenje", rekla je nakon te pobjede Ocasio-Cortez. "Morala se obratiti onima o kojima se nitko ne brine, utučenima i ciničnima. Morala sam im reći da ćemo se boriti za njih."

Ocasio-Cortez svoju političku platformu temelji na ukidanju Agencije za imigraciju i provođenje carinske politike, besplatnom fakultetskom obrazovanju, univerzalnom zdravstvenom osiguranju, kontroliranju pristupa oružju, pristupačnim domovima i ukidanju privatnih zatvora. Formalno se deklarira kao socijaldemokrat te podržava progresivne ideje i politike.

Democratic congressional candidate Alexandria Ocasio-Cortez holds a Puerto Rico flag as she greets supporters at her midterm election night party in New York City, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Andrew Kelly
REUTERS

Buduća najmlađa članica Predstavničkog doma sveučilišna je prvostupnica ekonomije i međunarodnih odnosa. Tijekom svog fakultetskog obrazovanja neko je vrijeme provela kao volonterka u uredu za imigracijska pitanja senatora Teda Kennedy. Nakon fakulteta radila je kao pipničarka i konobarica u meksičkom restoranu koji se specijalizira za posluživanje tacosa. Istovremeno, njezina je majka radila kao čistačica i vozačica autobusa. U politiku je ušla kao djelatnica predsjedničke kampanje Bernieja Sandersa.

Mlada političarka porijeklom je iz Portorika i katoličke je vjeroispovijesti. CNBC ističe da će ona biti prva osoba koja će biti idealna demografska predstavnica 14. okruga. "Većina ljudi koji žive u našem okrugu nisu bijelci i oni sada imaju predstavnika koji je poput njih", rekla je Ocasio-Cortez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:42