DRAMA U HAITIJU

Tisuće ubijenih, napadnut i aerodrom, vođa najveće bande prijeti premijeru i šefu policije, pomoć stiže iz - Afrike

Kenijski visoki sud je u siječnju presudio da je plan pomoći neustavan, zbog nedostatka recipročnih sporazuma između dviju zemalja

Kaos u Haitiju

 Afp/

Nakon pucnjave koja je izbila u četvrtak u glavnom gradu Haitija, Port-au-Princeu, tijekom koje je vođa jedne od najvećih bandi pokrenuo koordinirane napade kako bi svrgnuo osporavanog premijera Ariela Henryja, Kenija i Haiti sklopili su sigurnosni sporazum.

Kako prenosi Guardian, Kenija je u listopadu pristala voditi UN-ovu misiju pomoći u borbi protiv bandi, a pomoću sklopljenog sporazuma će rasporediti tisuću policijskih službenika u Haitiju. UN je u četvrtak također objavio da je pet zemalja potvrdilo svoje sudjelovanje - Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin i Čad.

image

Ariel Henry, premijer Haitija

Simon Maina/Afp

Tijekom 2023. godine je više od 8400 ljudi ubijeno, ozlijeđeno ili oteto na Haitiju, što je dvostruko više u odnosu na godinu ranije. Bande se nastavljaju boriti oko teritorija i procjenjuje se da kontroliraju do 80 posto Port-au-Princea.

Kenijski visoki sud je u siječnju presudio da je plan pomoći neustavan, zbog nedostatka recipročnih sporazuma između dviju zemalja, ali je svejedno prihvaćen. Kenijski predsjednik William Ruto naglasio je da su on i premijer Henry u petak svjedočili potpisivanju recipročnih sporazuma.

Oporbeni političar Ekuru Aukot, koji je podnio peticiju protiv sporazuma, rekao je da će podnijeti tužbu "zbog nepoštivanja suda".

image

Kenijski predsjednik William Ruto

Simon Maina/Afp

- Ono što izlazi na vidjelo je da William Ruto ne mari za vladavinu prava ili ustav ove zemlje. Dovest ćemo u pitanje valjanost ovog tajnog sporazuma - upozorio je.

Henry je u petak rekao da se izbori u Haitiju moraju održati što prije, kako bi se uspostavila stabilnost. Već je više puta obećao održavanje izbora otkako je položio prisegu kao premijer i privremeni predsjednik nakon atentata na tadašnjeg predsjednika, Jovenela Moïsea, u srpnju 2021. godine.

image

Ariel Henry, premijer Haitija

Simon Maina/Afp

Iako je trebao otići s dužnosti u veljači, objasnio je da mu nasilje koje potiču bande nije omogućilo da održi svoja obećanja. Karipski čelnici rekli su u srijedu da je pristao održati opće izbore do sredine 2025. godine.

Naoružani napadači u četvrtak su pucali na glavnu međunarodnu zračnu luku Haitija i druge velike mete, uključujući policijske postaje. Jimmy Chérizier, vođa bande G9 Family and Allies, poznat pod nadimkom “Roštilj”, objavio je video u kojem objašnjava da je cilj napada bio uhititi šefa policije, vladine ministre i spriječiti Henryja da se vrati na Haiti.

- S našim oružjem i haićanskim narodom, oslobodit ćemo zemlju - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32