‘NOĆNA MORA‘

Tišina prekrila gradić koji je spajao rusku i finsku metropolu: Vlakovi su stali, ulice su puste...

Kada su 2010. Putin i tadašnja predsjednica Finske Tarja Halonen svečano predstavili Allegro vlakove, budućnost se činila svijetlom

Vlak Allegro

 Alessandro Rampazzo/AFP

Sve je mirno na željezničkoj stanici u manjem finskom gradiću gdje vlak prelazi granicu na liniji između glavnog grada Finske Helsinkija i ruske metropole Sankt Peterburga.

Krajem ožujka obustavljena je linija brzog vlaka Allegro, koja je godinama četiri puta dnevno prevozila stotine putnika u oba smjera. Nema više nekadašnjih gužvi, a restoran na kolodvoru posjećuju uglavnom pogranični policajci. Međunarodnih putnika više nema, piše Politico.

- Ovo je noćna mora, 20 godina smo gradili imidž, a sada se borimo za opstanak, izjavio je Ville Laihia, sin vlasnika restorana.

Njegove muke su nagovještaj nečega što lokalni mještani naslućuju već nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci: odnosi Finske i Rusije oštro će zahladiti.

U četvrtak su premijerka Finske Sanna Marin i predsjednik Sauli Niinisto poručili da se Finska što prije treba pridružiti NATO savezu, što će ultimativno prekinuti dugogodišnji oblik vojne neutralnosti zamišljene kao ravnoteža između istoka i zapada. Isti dan Rusija je uzvratila da će odgovoriti 'vojno-tehničkom odmazdom'.

Na ruskoj državnoj televiziji poznata voditeljica, koja slovi za Putinova trbuhozborca, komentirala je da pada 'nova željezna zavjesa'.

U blizini Vainikkale, koja se nalazi na južnom dijelu finske granice s Rusijom dugačke 1.340 kilometara, sve je pusto. U novoobnovljenom outlet centru Zsar, izgrađenog prvenstveno za kupce iz Rusije, na praznim ulicama odjekuje europska pop glazba. Prometnice su puste, dogodi se i nekoliko minuta stanke između prolaska dva automobila.

Na glavnom kolodvoru u Helsinkiju, krajnjem odredištu vlaka iz Vainikkale, peron devet je prazan. Služio je kao redovita točka polazišta za vlak Allegro.

image

Jedna od posljednjih vožnji vlaka Allegro na kolodvoru u Helsinkiju

Roni Rekomaa/AFP

Četiri brza vlaka, obojena u boje finske i ruske zastave, sada su u skladištu u Helsinkiju, gdje se finski inženjeri brinu o održavanju.

Topi Simola, koji vodi željezničku tvrtku VR, finskog partnera u zajedničkoj tvrtki Finske i Rusije koja je upravljala Allegrom, rekao je da je pritisak javnosti za zatvaranjem linije počeo rasti ubrzo nakon invazije 24. veljače.

Linija je pomogla finskim državljanima da napuste Rusiju nakon 24. veljače, a potom je ubrzo suspendirana. Posljednji Allegro ušao je u finsku prijestolnicu 28. ožujka.

- Naravno, osuđujemo rusku agresiju i rat u Ukrajini, ne želimo poslovati s Rusijom, pa smo ugasili liniju, rekao je Simola.

No, nije trebalo biti tako.

Kada su u prosincu 2010. godine ruski čelnik Vladimir Putin i tadašnja predsjednica Finske Tarja Halonen svečano predstavili Allegro vlakove, priređena je velika svečanost, a budućnost se činila svijetlom.

- Linija brzog vlaka koja započinje danas prometovati stvorit će prilike za susrete različitih ljudi, rekla je Halonen, dodajući da se nada kako će njezini sunarodnjaci sada moći otkriti svog susjeda na novi način.

Željeznička linija Helsinki-Sankt Peterburg godinama se smatrala velikim uspjehom, a više od četiri milijuna putnika Allegro je prevezao između prosinca 2010. godine i ožujka 2022. godine, a to uključuje i manje od dvije godine obustave linije zbog pandemije.

image

Vlak Allegro

Seppo Samuli/AFP

Svaki dan prometovale su dvije linije između dvije metropole u oba smjera, a svaki vlak mogao je prevesti do 360 putnika. Dvostruko veći broj vagona prevozio je više od 700 ljudi u vrijeme božićnih blagdana.

Šef VR-a Simola rekao je da je vlak bio osobito popularan među poduzetnicima i turistima koji su cijenili kraći put i priliku da izbjegnu klimatski nepovoljniju opciju letenja avionom.

- To je sjajna usluga kada promislite o tome. Da bi od Helsinkija do Sankt Peterburga mogao stići za 3,5 sata, rekao je.

Raspoloženje se promijenilo u veljači kada su ruski tenkovi ulazili u Ukrajinu. Simola je rekao kako se javnost počela protiviti suradnji s Rusijom te da je obustava vlaka bila ispravna odluka.

U isto vrijeme, finski čelnici krenuli su s planovima dramatičnog zaokreta u obrambenoj politici svojom odlukom da podrže članstvo u NATO-u.

U srijedu, prilikom posjeta britanskog premijera Borisa Johnsona, finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je ruska agresija odgovorna za takvu odluku.

- Pogledajte se u ogledalo, vi ste krivi za to, rekao je.

Ispred željezničke stanice u Helsinkiju, 19-godišnji ročnik Felix Halabi skupljao je novac za dobrotvornu organizaciju koja podržava veterane finske vojske.

Odjeven u vojničku uniformu, Halabi smatra da je odluka Finske da se pridruži NATO-u ispravna.

- Nisam potpuno siguran, ali mislim da je to vjerojatno dobra ideja jer je Putin vrlo nepredvidljiv. Možda će nam trebati pomoć, rekao je.

Finska je vodila dva brutalna rata protiv Sovjetskog saveza između 1939. i 1944. godine, kada je izgubila velik dio svog teritorija na istoku.

Tragovi tadašnjih sukoba dobro su očuvani u blizini Vainikkale. Rovovi i položaji mitraljeza iskopani su u šumi duž linije Salpa, koja ide sjeverno od Baltičkog mora.

Finski i ruski čelnici pokušali su ratnu povijest ostaviti iza sebe kada su krenuli u jačanje trgovinskih veza u ovoj pograničnoj zoni nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Sada je u fokusu opet rat, a ne poslovna suradnja.

Prošloga tjedna, Finska i brojni NATO saveznici, uključujući SAD i Veliku Britaniju, započeli su vojnu vježbu Arrow 22, a prizori kolone tenkova koji se kreću u formaciji preko otvorenog krajolika na zapadu Finske.

Prilikom posjeta akciji, britanski ministar obrane Ben Wallace obećao je da će njegova zemlja braniti Finsku te Švedsku, od koje se također očekuje da će podnijeti zahtjev za članstvom, 'ako ikada budu napadnuti'.

Za pultom restorana u Vainikkali Laihia je poručio kako se još uvijek nada da će politička napetost s Rusijom popustiti te da će posjetitelji njegova restorana opet biti uglavnom putnici.

- Ali to sve ovisi o gospodinu Putinu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:19