‘ZOMBIE DJEČAK‘

Tinejdžer umro dok se penjao po umjetnim stijenama pa oživio nakon dva sata: ‘Ovo je doslovno čudo‘

- Često vidimo djecu s ovim poremećajima koji se vrate u život nakon neuspješne reanimacije, rekla je doktorica

Ilustrativna fotografija

 Petr Bonek/Alamy/Alamy/Profimedia/Petr Bonek/alamy/alamy/profimedia

Sammy Berko, tinejdžer iz Missouri Citya u američkom Teksasu, doživio je srčni zastoj dok se penjao po umjetnoj stijeni. Došao je do vrha i odjednom se njegovo tijelo opustilo. Drugi u teretani isprva nisu bili sigurni šali li se ili se onesvijestio. Kada su shvatili da je u nesvijesti, polako su ga spustili. Na mjesto događaja odmah su dojurili liječnici hitne pomoći te su počeli oživljavati mladića. Nakon dva sata rekli su - gotovo je.

Sammyjeva majka Jennifer i njezin suprug Craig slomljeno su sjeli pored mrtvog tijela svog sina kako bi se oprostili.

- Govorila sam mu koliko ga volim i koliko mi je žao što mu nismo mogli pomoći. Počela sam se moliti. Suprug me odjednom prenuo i rekao, Bože, pa on se miče!, ispričala je majka oživjelog dječaka za FOX.

Liječnici su se ponovno ustrčali oko donedavno mrtvog tijela te su obitelj odmah izvijestili da će, iako je živ, vjerojatno imati posljedice zbog nedostatka kisika u mozgu u toliko dugom periodu. No i to se pokazalo netočnim jer je mladić, kasnije će se ispostaviti, kao posljedicu imao samo kratkotrajnu amneziju.

- Ne sjećam se ničega tog dana. Posljednje čega se sjećam je noć kada sam zaspao prije nego što ću krenuti na penjanje, a zatim sam se probudio u šok-sobi, a otac mi je uporno ponavljao što se dogodilo i da to moram zapamtiti - rekao je "zombi dječak".

Put do oporavka ipak nije lagan. Sammy mora na fizikalnu terapiju kako bi mu zacijelile ozljede nogu i kralježnice, a liječnici su naposljetku ustanovili i kako se ovo čudo dogodilo. Mladić, naime, boluje od CPVT-a, vrlo rijetkog genetskog poremećaja u radu srca, pojasnila je za FOX dr. Stacey Hill.

- Često vidimo djecu s ovim poremećajima koji se vrate u život nakon neuspješne reanimacije, no uglavnom završe s oštećenjima mozga. Sammyjev slučaj za mene je pravo čudo - kazala je liječnica.

Sammy će se uskoro vratiti doma, doduše u invalidskim kolicima, ali vjeruje da će opet prohodati.

- Znam da će biti neobično ponovno učiti hodati, ali zapravo je nevjerojatno što sam uopće živ i primijetio sam da me to iskustvo promijenilo. Želim svakog dana raditi nešto novo, živjeti punim plućima - kazao je.

FOX zaključuje kako je ova priča naročito zanmimljiva jer je samo tri godine ranije uslijed iste genetske mutacije smrtno stradao njihov prvi sin Frankie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:58