POTRES U NIZOZEMSKOJ

Težak udarac za Geerta Wildersa, ključni čovjek mu dao otkaz prvi dan na poslu, zasad ništa od Vlade!

Ostavka Goma van Striena odgađa napore krajnje desnice da formira vladu u Nizozemskoj

Geert Wilders

 Remko De Waal/Anp Via Afp

Geert Wilders, ekstremno desni političar čija je Slobodarska stranka (PVV) osvojila najviše glasova na netom održanim izborima u Nizozemskoj, priznao je da njegovi pokušaji da formira vladu nisu "početak iz snova". Naime, njegov glavni pregovarač zadužen da traži potencijalne koalicijske partnere Wildersa, dao je otkaz zbog optužbi za prijevaru.

Gom van Strien, stranački veteran, podnio je ostavku u ponedjeljak ujutro - doslovno na svoj prvi dan na novome poslu - što će odgoditi formiranje nove vlade nakon prošlotjednih parlamentarnih izbora, prenosi Financial Times.

Pregovori s čelnicima drugih stranaka su otkazani, a zastupnici su izvršili pritisak na Wildersa da brzo pronađe zamjenu koja će funkcionirati kao njegov "skaut". List NRC izvijestio je tijekom vikenda da je van Striena njegov bivši poslodavac, sveučilište u Utrechtu, optužio za prijevaru. Van Strien je radio na veterinarskom odjelu sveučilišta. On je negirao krivnju, ali je u ponedjeljak rekao da napušta koalicijske pregovore zbog "nemira koji su se pojavili oko ovoga i pripreme odgovora na to".

Nizozemske novine izvijestile su da je on jedan od troje ljudi koji su pod istragom zbog prijevare u vezi s Utrecht Holdingsom, koji komercijalizira istraživanje sveučilišta. Utrecht Holdings je izvijestio o nepravilnostima "koje uključuju tri (bivša) zaposlenika", priopćilo je sveučilište, dodajući da neće dalje komentirati dok je pravni postupak u tijeku.

‘Nije početak iz snova‘

Utrecht Holdings izvijestio je o slučaju još u ožujku, ali van Strienovo ime pojavilo se tek sada. "Utrecht Holdings otkrio je naznake mogućih nepravilnosti u transakcijama dionicama dviju svojih bivših podružnica i pokrenuo je neovisnu istragu koju je proveo Deloitte. Na temelju ove istrage, Utrecht Holdings je prijavio prijevaru i podmićivanje", rečeno je tada.

Moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci do se ne formira vlada, a zakonodavci su kritizirali odgodu uzrokovanu ovim skandalom. "Iritantno je da ovako započne faza pregovora", rekla je Vera Bergkamp, predsjednica donjeg doma nizozemskog parlamenta. Dodala je kako je "važno da se brzo imenuje novi skaut koji može odmah početi s radom".

Wilders je rekao da će potražiti novog skauta "s većom distancom od politike" koji će prisustvovati prvim sastancima, na kojima će uz njega biti čelnik laburističko-zelenog saveza Frans Timmermans, čelnica Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD) Dilan Yeşilgöz i šef liberalno demokratskog D66, Rob Jetten. Čelnik PVV-a priznao je nizozemskim medijima da slučaj Van Striena "nije bio moj početak iz snova" i kritizirao ga je jer ga nije obavijestio o pravnoj situaciji, prenosi The Guardian.

image

Gom van Strien

Sem Van Der Wal/Afp

Wilders se suočava s teškom borbom da svoju pobjedu s 24 posto glasova pretvori u vladavinu. S očekivanih 37 mandata u donjem domu parlamenta, potrebne su mu najmanje još dvije stranke da formiraju većinu u domu od 150 članova.

Liberalno orijentirana stranka desnog centra VVD premijera u odlasku Marka Ruttea i njegove nasljednice na čelu stranke Yeşilgöz - koja je završila neočekivano nisko, tek na trećem mjestu - odbacila je mogućnost da uđe u Wildersovu vladu, ali su se izjasnili da bi izvana mogli poduprijeti vladu "desnog centra".

Težak put sastavljanja vlade

Novi društveni ugovor (NSC), stranka desnog centra, koji je na izborima završio kao četvrta stranka po veličini, otvoren je za razgovore i trebao se sastati s van Strienom u ponedjeljak. Vodstvo NSC-a inzistira na tome da Wilders ublaži mnoge svoje politike, koje krše nizozemski ustav. Tijekom vikenda, ovaj gorljivi antiislamski političar obećao je staviti svoje obećanje da će zabraniti džamije, Kuran i islamske škole na čekanje i ublažiti svoj stav kako bi pridobio potencijalne koalicijske partnere da bi postao premijer.

Pokret poljoprivrednika-građana (BBB), još jedna antiestablišmentska stranka, koja je osvojila sedam mjesta, izvijestila je da su otvoreni za ulazak u koaliciju sa Slobodarskom strankom. Alternativa Wildersu mogao bi biti kabinet koji bi predvodio Laburističko-zeleni savez s Fransom Timmermansom - bivšim šefom EU-a za klimu - kao premijerom. No, to bi zahtijevalo da se pridruže i NSC, VVD i niz manjih ljevičarskih stranaka.

Na izborima su u parlament izabrani predstavnici oko 20-ak političkih skupina jer ne postoji minimalni prag za ulazak u parlament. Ako se pokaže da nitko ne može sastaviti vladu, morali bi se održati prijevremeni izbori. Rutte će nastaviti voditi zemlju kao privremeni premijer dok se ne pronađe nasljednik ili dok se ne održe novi izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:17