PASSENGER PLAY

Tesla na meti istrage, ljudi za vrijeme vožnje na zaslonu igraju video igre: ‘Rizik sudara je znatno veći!‘

Istraga Nacionalne uprave za sigurnost u prometu na autocestama pokriva oko 580.000 električnih automobila i terenaca

Američki dužnosnici istražuju bi li Teslina funkcija ”Passenger play” putnika” mogla dovesti do sudara.

 Nicolas Asfouri/Afp/Profimedia

Američka federalna agencija za sigurnost prometa je otvorila službenu istragu o mogućnosti igranja video igara na središnjem dodirnom zaslonu Tesle, dok je vozilo u pokretu, prenosi NPR.

U dokumentaciji za istragu, koju je u srijedu objavila Nacionalna uprava za sigurnost u prometu na autocestama, navodi se da je značajka poznata kao "Passenger Play" dostupna vozačima od prosinca 2020. godine, a igre se pojavljuju na zaslonu nadzorne ploče osjetljive na dodir. Unatoč tome što su igre namijenjene putnicima, "ništa ne sprječava vozače da igraju spomenute video igre dok se automobil vozi", stoji u dokumentaciji vezanoj uz istragu.

image

Tesla

John Thys

Istražitelji će "procijeniti aspekte značajke, uključujući učestalost i scenarije upotrebe Teslinog Passenger Playja."

Istraga Nacionalne uprave za sigurnost u prometu na autocestama pokriva oko 580.000 električnih automobila i terenaca od 2017. do 2022. godine.

Iz Nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu navode da ova mogućnost "može omesti vozača i povećati rizik od nesreće". Međutim, ostaje za procijeniti točan stupanj opasnosti, a posebno učestalost s kojom se "Passenger Play" koristi, te u kojem kontekstu. Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu morat će dokazati da igre kada se aktiviraju doista igra vozač, a ne putnik.

Prije prosinca 2020. godine, igranje je bilo omogućeno samo kada je vozilo bilo parkirano, stoji u istražnom dokumentu Nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu. Čak i ako igru igra putnik, a ne vozač, to "može odvući pažnju vozača i povećati rizik od sudara", navodi se u istražnom dokumentu.

Tvrtka upozorava da vozači koji koriste takve značajke, poznate kao "Autopilot" i "FSD", za potpunu samostalnu vožnju, moraju ostati budni i držati ruke na volanu. No, Teslu su kritizirali jer su vozačima olakšali da ne obraćaju pažnju, kao i zbog brojnih sudara u kojima su sudjelovali automobili u "Autopilot" načinu rada.

Američka federalna agencija za sigurnost prometa trenutno istražuje Teslu za najmanje jedanaest nesreća u kojima su sudjelovali automobili koji su koristili svoj autopilot ili druge samovozeće značajke koji su se sudarili s vozilima hitne pomoći kada su naišli na mjesto ranije nesreće. Tih jedanaest nesreća odgovorno je za 17 ozlijeđenih i jednu smrt, navodi agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:53