PROCURIO VIDEO

Teška sramota Bruxellesa, pogledajte što je izaslanik EU-a radio u Gazi tri mjeseca prije stravičnog masakra...

Hamasovi zločini ne mogu biti izgovor za nevjerojatnu upotrebu smrtonosne sile nad stanovništvom u Gazi, kaže Sven Kühn von Burgsdorff

Sven Kühn von Burgsdorff

 Screenshot/X

Tri mjeseca prije nego što su Hamasovi teroristi napali Izrael, Sven Kühn von Burgsdorff, koji je do kolovoza ove godine bio izaslanik Europske unije za Palestinu, snimio se kako paraglajdom leti iznad Gaze i govori: "Kad budemo imali slobodnu Palestinu, i vi ćete moći učiniti isto".

- Letio sam paraglajdom s obale Sredozemnog mora kako bih podigao svijest o opkoljenoj palestinskoj enklavi - rekao je Burgsdorff.

Podsjetimo, u godinama prije izbijanja sukoba, gusto naseljen pojas Gaze bio je pod blokadom Izraela.

Bivši diplomat EU-a prilikom leta nosio je majicu s printom zvjezdica EU-a, a govoreći pred kamerom pohvalio se kako je "završio prvi let paraglajdom u Gazi u povijesti", prenosi Daily Mail.

- Ovdje možete letjeti, voziti kajak, jahati, plivati, surfati. U Gazi je sve moguće. Kad budemo imali slobodnu Palestinu, slobodnu Gazu, i vi ćete moći učiniti potpuno istu stvar. I zato sam ovo napravio, da vam pokažem put naprijed - rekao je.

Glasnogovornik Europske unije kasnije je izjavio kako je oprema za let pripadala samom izaslaniku, sugerirajući kako ju je Sven Kühn von Burgsdorff uspio prenijeti preko granica zahvaljujući svom diplomatskom imunitetu. Također je dodao kako "Izrael nije bio obaviješten o tim isključivo lokalnim i sportskim aktivnostima". No izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ovakav podvig opisalo je kao "provokativnu akciju" i optužilo von Burgsdorffa za "zastupanje palestinskog narativa".

image

Sven Kühn von Burgsdorff

Ahmad Gharabli/Afp/Profimedia/Ahmad Gharabli/afp/profimedia

Inače, Burgsdorff se nedavno našao na meti kritičara zbog svojih komentara o izraelskom protunapadu na Pojas Gaze.

- Razumijem očaj i emocionalnu napetost u Izraelu zbog invazije terorista, ali oni se ipak moraju pridržavati međunarodnog prava u svojoj odmazdi. Hamasovi zločini ne mogu biti izgovor za nevjerojatnu upotrebu smrtonosne sile nad palestinskim stanovništvom u Gazi, to nije razlog da se Gaza sravni sa zemljom - rekao je za Democracy Now, no istodobno je propustio osuditi Hamasov napad na izraelske civile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:24