SALAH ABDESLAM

Teorist optužen za pokolj u Parizu 2015. godine: ‘Nikome nisam nanio ni ogrebotinu‘

‘Od početka godine ne prestaje me se klevetati‘, rekao je jedini još uvijek živi član terorističke skupine koja je ubila 130 ljudi

Francuska žandarmerija neposredno nakon napada 13.11.2015. 

 Thomas Coex/AFP

"Nisam nikoga ubio ni ranio", ustvrdio je u srijedu Salah Abdeslam, glavni optuženik za napade 13. studenoga 2015. u Parizu i okolici.

"Nisam nanio ni ogrebotinu", dodao je 32-godišnji Francuz, u spontanoj izjavi na sudu u Parizu, prije početka svojeg ispitivanja, pet mjeseci nakon početka procesa.

"Od početka godine ne prestaje me se klevetati", rekao je jedini još uvijek živi član terorističke skupine koja je ubila 130 ljudi u Parizu i Saint-Denisu, sjeverno od glavnoga grada, 13. studenoga 2015.. Ponovno je potvrdio da je član Islamske države.

U terorističkim slučajevima, "kazne koje se izriču jako su teške", rekao je. "Shvaćam da pravosuđe želi primjere", ali time šalje i "poruku", dodao je.

Njegovo prvo službeno sudsko ispitivanje od početka suđenja 8. rujna predviđeno je za dva dana.

Ispitivat će ga se samo o razdoblju prije rujna 2015. godine.

Sud zanima kako se radikalizirao s obzirom na to da je bio poznat kao ljubitelj noćnih zabava i posjetitelj klubova i casina.

Odgovarat će i o boravku svojeg brata Brahima u Siriji početkom 2015., koji je postao pariški ubojica, i o svojem prijatelju Abdelhamidu Abaudu, koordinatoru napada.

On je šutio gotovo cijelo vrijeme istrage, ali je nekoliko puta progovorio od početka ročišta kako bi opravdao napade.

Od početka ispitivanja 14 optuženika u siječnju, dvojica su iskoristila pravo da se brane šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:45